Избрани Новини

Тютюнопроизводители от Вълкосел излизат на протест

Протестни действия ще има в Свиленград и Дулово

Днес тютюнопроизводителите излизат на протест, съобщиха от трите най-големи браншови организации - НАТ 2010, НКТБ и СПОТ. Протестни действия ще има в Свиленград, Дулово и село Вълкосел.

Причината е притеснение на производителите за поминъка им след обявеното намерение от "Булгартабак" да редуцира чувствително програмите за изкупуване на тютюн, пише „24 часа“.

"Сегашният ни протест може да се приеме като предупредителен, надяваме се да бъдем чути от правителството и от премиера", заяви Живко Желев, заместник-председател на НКТБ. Според него до този момент Борисов откликвал на проблемите им и поради това производителите искали те де бъдат решени чрез диалог. Но в същото време имали готовност и за национален протест в София, на който щели да дойдат близо 50 000 тютюнопроизводители от цялата страна. Бе приет добър закон за тютюна с регламенти в него, но той се обезсмисля, ако от пазара излезе най-големия купувач на тютюн, какъвто е "Булгартабак", каза Желев.

Преди ден трите браншови организации изпратиха писмо до Бойко Борисов, в който искат помощ от него за запазване на отрасъла. В писмото се казва, че протестите на производителите ще бъдат срещу политическите и икономическо-медийните кръгове, които целят съсипването на българската тютюнева индустрия.

В последните седмици тези кръгове водели целенасочена кампания за разрушаване на имиджа на “Булгартабак”, което можело да се смята за злонамарена акция срещу всеки тютюнопроизводител, твърдят браншовите организации. Производителите се обръщат към премиера с твърдото убеждение, че той няма да допусне атаки на различни кръгове да разрушат една отговорна българска компания и целия тютюнев бранш.

Трите браншови организации заявяват, че ценят усилията на Борисов, Танева и на цялото правителство за разширяване на пазарите на български тютюн и за създаването на стабилност и предвидимост в сектора.

Оттеглянето на холдинга от пазара на тютюн щяло да обрече на мизерия десетки хиляди производители.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов