Избрани Новини

Пчелари от Кюстендил участват в националния протест в столицата

Искат удължаване мораториума върху пестициди

Десетина пчелари от Кюстендил участват в националния протест в столицата. Това съобщи за радио „Фокус” председателят на съюза на пчеларите в Кюстендил Тихомир Стоицов. Той посочи, че основният протест е срещу разрешеното използване на неоникотиноидни пестициди, с които да се третират семена на слънчоглед и царевица, въпреки все още действащия мораториум.

"Тези пестициди са едни от най-опасните. В световен мащаб на тях се отдава изчезването на пчелите или така наречения синдром на празния кошер”, обясни Стоицов.

Той посочи, че при третиране на семената с такива препарати, проникват през вегетативната част на решението в цветовете и прашеца, а пчелите внасят този пестицид в кошера, което съкращава живота на пчелите.

"Вместо 30 - 40 дни в активния период пчелата живее само десетина дни. При това пчеларят констатира отслабване на семейството или оставане в кошера само на няколко пчели, обясни Тихомир Стоицов.

Той коментира, че пчеларите са направили постъпления наложеният мораториум върху използването на тези пестициди да бъде удължен.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)