Избрани Новини

Хаос в дирекция "Строителство" бърка в бюджета на Община Петрич

Наложени са финансови санкции по проекти за близо 900 хиляди лева

Пълен хаос в направление „Строителство" е заварен от новото общинско ръководство в Петрич. За най-фрапантните нарушения вече е сезирана прокуратурата. Имало е порочни практики при предишното управление на кмета Вельо Илиев и целта е тяхното изкореняване. Общината си е затваряла очите за незаконното строителство, липсва основна документация за обекти, както и регистър. Наложени са финансови санкции по проекти за близо 900 хиляди лева, които идват за сметка на новия бюджет. Има замразени процедури по програмата за енергийна ефективност, но предприехме адекватни действия за ускоряването им, което ще доведе до санирането на 13 блока в Петрич тази година, заяви кметът Димитър Бръчков.

Открити са договори от предишното ръководство на общината, които нямат предварителни количествено-стойностни сметки, приемани са обекти, които не отговарят на нормативните изисквания, работило се е с фирми, които не са вписани в Камарата на строителите. Вече е създаден регистър на договорите по обекти и е въведен ред за отчитането на строителните дейности в общината. Кметството търпи финансови санкции по проектите за канализации на селата Габрене и Михнево, наложени за неизпълнени дейности или некачествено изпълнение.

Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция относно поръчката и изпълнението на строителството на спортната зала е предаден вече на прокуратурата, а опасността идва от налагането на санкция заради констатираните нарушения в размера на самата поръчка – над 3 млн. лева. Има установени дефекти в гаранционния срок на това съоръжение, отстраняването на които струва 53 хиляди лева. Санкции са наложени на общината и по проекта за Национален парк-музей „Самуилова крепост" – изградени са с европейски пари асансьори в обекта, които не работят. 100 хиляди лева санкция има и за еко пътека „Рупите" заради разплатени, но неизвършени строителни работи, информира standartnews.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов