Избрани Новини

Продължава "Благоевград блус и джаз фестивал 2016" /Снимки/

Фестивалът е с вход СВОБОДЕН и ще се проведе в Драматичния театър

Второто издание на единствения по рода си фестивал „Благоевград Blues and Jazz  2016” продължава и днес. Началото ще бе поставено вчера от 20,00 часа в Драматичен театър „Никола Вапцаров” от музикантите от Delta Roosters.

Програмата за фестивала бе обявена преди дни от заместник- кмета по култура и хуманитарни дейности на Община Благоевград Христина Шопова, артистичния директор на фестивала Васил Георгиев- Кръпката и диригента на Биг Бенд- Благоевград Борис Янев. "Благоевград Blues and Jazz  2016” поставя началото на програмата на Пролетен фестивал 2016 г., който ще поднесе на жители и гости на Благоевград редица събития през следващите месеци. До края на месец юни ще се състоят шест фестивала- три международни и три национални платформи.

"Всички събития на Община Благоевград са част от голяма стратегия, чиято цел е да превърне Благоевград във фестивален център на Балканите, един Единбург на Балканите. Сигурни сме, че имаме потенциала и качествата за това. За съжаление това е процес, който отнема повече време и търпение, но ние ги имаме и сме сигурни, че вървим в правилната посока, защото Благоевград има много студенти, стратегическо разположение, а проверката ни със събитията от предишните години дават увереността, че сме на прав път до голямата цел”, категорична бе заместник- кметът Христина Шопова.

"Когато миналата година започнахме този фестивал се получи едно голямо и стилно събитие и публиката го оцени. Сигурни сме, че тази формула е печеливша, защото това е единственият фестивал, където джазът се срещата с първообраза си. Тази година направихме още една категорична крачка напред като трансформирахме фестивала от национална в международна платформа”, допълни заместник- кметът на Благоевград Христина Шопова и като благодари на артистичния директор на събитието Васко Кръпката за подкрепата, компетентността и сърцатото отношение към фестивала.

"Благодаря и на всички участници, с които си партнираме с  разбиране и желание, защото хонорарите на тези звезди са фестивални. И когато всичко се приеме като кауза, като идея, нещата са символични, а на нас това ни дава възможност всяка година да увеличаваме устойчивостта на това събитие”, каза още Христина Шопова.

Васил Георгиев- Кръпката и диригентът на Биг Бенд- Благоевград Борис Янев представиха и участниците в двете фестивални вечери.

"Щастлив съм, че най-после в Община Благоевград има хора, които работят в посока Благоевград да се върне към културното си самочувствие и съм много щастлив, че мога да помогна. Щастлив съм да участвам и като музикант в събитието и да представя нови песни от новия ни албум с Подуене Блус Бенд, а с Биг Бенд- Благоевград ще имам честта да изсвиря едно соло на хармоника”, издаде Васко Кръпката.

Той анонсира кралицата на испанския блус Биг Мама Монтсе, която ще излезе на сцената утре  заедно със Систър Марион.

"Биг Мама Монтсе е испанка, която в цялата фламенко култура е много силна и позната. Запалила се е по блуса и джаза и от 12-годишна свири на китара. Скоро тя празнува 25 години на сцена, обиколила е почти всички възможни европейски блус и джаз фестивали. Преди години беше в София с един пианист, сега е с нейната приятелка пианистка Систър Марион, с която имат нов албум. Те откликнаха на нашата покана със сърце и душа и са нетърпеливи да стъпят на благоевградска сцена”, обясни Васко Кръпката.

За Soulful Band, които са музиканти от Будапеща с фронтмен Атиша Шуба, който е и автор на песните им, той обясни, че групата свири соул и суинг група и е изключително атрактивна.  Публиката ще се забавлява и танцува с изпълнения на Delta Roosters, които предават искреността и чувството, с които стиловете блус, рок една рол и рок са пропити, добре познатите Подуене блус бенд ще припомнят любимите парчета като „Нека бъде светлина”, „Ден след ден”, „Нощни пеперуди” и много други. На сцената любителите на блус и джаз музиката ще видят и дамите, станали хит в съвпременния джаз от Сентиментъл Суингърс, заедно с Михаил Йосифов секстет. След концертите, блусът и джазът ще продължат да звучат в пиано бар „Лимитед”.

"Факт е, че това второ издание на фестивала се случва, което вече ни говори за установяване на традиция, което е сериозно начинание от страна на Община Благоевград и трябва да поднесем адмирации по този повод”, каза диригентът на Биг Бенд- Благоевград Борис Янев. Той уточни, че благоевградският бенд излиза във втората вечер на фестивала, с местни солисти.  Публиката ще се наслади на изпълненията на младия и талантлив Лъчезар Кацарски, заедно с неговата преподавателка Христина Палева, музикантът и певец Милан Георгиев и възпитаници на Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” с профил „Поп и джаз”.

"Опитваме се да даваме сцена на младите таланти, да подпомагаме тяхното развитие и да подкрепяме всички начинания, свързани с хубавата музика, която има възпитателен и положителен ефект и която ще звучи на „Благоевград Blues and Jazz  2016”, категоричен бе Борис Янев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)