Избрани Новини

Овчари на крак заради кражби на агнета преди Великден

Наемат охрана

Малко повече от месец до Великден и Гергьовден овчарите в Пиринския край се чудят как да опазят стадата си от крадци, съобщава standartnews.com. Полицията също е нащрек, тъй като в последните години се извършват десетки посегателства над домашни животни в навечерието на двата празника.

"Ще има засилено полицейско присъствие в районите на големите ферми за овце и кози, тъй като се крадат масово агнета и ярета. Но няма как да поставил полицай до всяка една кошара в региона", заявиха от ОД на МВР – Благоевград.

Затова овчарите в Пиринския край стягат истинско опълчение, за да спасят стоката си от набезите на апаши. През целия месец април се очаква бум на кражбите на агнета и ярета почти навсякъде, тъй като двата празника са на 1 и 6 май.
Пастирите спешно наемат подкрепления, за да се справят с бандитите. Защото много хора не могат да си купят месо и ще посегнат на нашите животни, твърдят те. Почти всеки от тях се е снабдил я с някакво оръжие, я с помощници. Повечето от тях ще спят при стоката си, за да я опазят от крадците. В последните години преди празника масово се нападат кошарите на чобаните, които са извън населените места.

"Вече си знаем, че зачестяват кражбите на агнета и ярета около Великден и Гергьовден. Приготвили сме се като за война. Миналата година ми грабнаха десетина агънца. Сега спя в кошарата, а в ръката ми е ловната пушка. Дано не ми се налага да я използвам", признава пастир от благоевградското село Логодаж. Той и колегите му се оплакаха, че крадците обикалят предварително овчарниците и тровят овчарските кучета, за да могат по-лесно да отмъкнат агнета и ярета от стадата на овчарите.

Някои разчитат на близки и роднини в битката с крадците, други плащат на яки мъжаги, за да вардят стоката им.

"Апашите идват на групи по 5-6 човека. Хем ще ни пребият, хем ще задигнат стоката. По-добре да си осигурим денонощна охрана за 10-15 дни и да си платим, отколкото да се простим с животните си", споделят животновъди от благоевградското село Изгрев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов