Избрани Новини

Фестивалът "Благоевград Blues and Jazz 2016” завърши с невероятен успех

Фестивалът се провежда за втора поредна година в областния център на Пиринско

Уникални емоции предизвика втората  фестивална вечер на тазгодишното издание  „Благоевград Blues and Jazz  2016” у жители и гости на града. Те имаха възможност да чуят световноизвестни джаз и суинг изпълнения в рамките на първия по рода си фестивал, който се провежда за втора поредна година в областния център на Пиринско.

Началото на вечерта бе поставено от Биг бенд – Благоевград с диригент Борис Янев, който изпълни пиесата „Джазовата полиция”. Ценителите на изкуството, събрали се в ДТ „Никола Вапцаров, където се проведе фестивалът, имаха възможност да чуят и невероятните изпълнения на  Христина Палева, Александрина Механджийска, Милан Георгиев, Лъчезар Кацарски и София Арабаджиева. Изпълнения на вечни хитове на „Бийтълс“, Пол Анка и Франк Синатра предизвикаха нестихващи аплодисменти от страна на публиката.

След обичаните благоевградски музиканти на сцената се качиха невероятното трио "Сентиментъл Суингърс"  заедно с Михайл Йосифов сексет. Те успяха изцяло да потопят публиката в света на суинга. Тя  имаше възможност да чуе както парчета на световноизвестни музиканти, така и авторски изпълнения на групата, които накараха присъстващите в залата да танцуват. Освен с уникалните си музикални качества, дамите от "Сентиментъл Суингърс"  предизвикаха интерес и със стилното си облекло, което бяха подбрали специално за участието си във второто издание на  „Благоевград Blues and Jazz  2016”.

След богатия репертоар, представен от триото и Михаил Йосифов, на сцената излязоха момчетата от "Soulful band", които моментално накараха публиката да пее с тях. Освен от невероятните умения, които демонстрираха музикантите, емоциите бяха подсилени и от приятелското отношение към публиката, което показаха момчетата от Унгария. Те буквално слязоха при публиката, а тя пя заедно с тях. Изпълненията им продължиха повече от час, след което групата беше извиквана на бис няколко пъти. 

Второто издание на „Благоевград Блус и Джаз 216“ привлече ценители на музиката не само от Благоевград, но и от цяла България. Първата вечер на сцената се качиха кралицата на испанския блус Биг Мама Монтсе, Систър Марион, Васко Кръпката, Подуене блус бенд и Делта Руустърс. Всички те „взривиха“ публиката с уникалните си изпълнения.

За първи път фестивалът се проведе през 2015 година. Заради категоричния успех на събитието намеренията на общинското ръководство е той да се провежда ежегодно. Фестивалът е част от   голяма стратегия, чиято цел е да превърне Благоевград във фестивален център на Балканите. Благодарение на политиката, водена от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов  и неговия екип, през последните години Благоевград се наложи като лидер в културен аспект. През юни предстои отново да станем свидетели на възродения фестивал „Francofolies. Благоевград”, което е най-мащабното събитие на Балканите и привлича меломани от цял свят.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов