Избрани Новини

Повече работници се трудят без договор

Работодатели не се стряскат от високите санкции

Тревожна тенденция на увеличаване на работниците без трудови договори разкри шефът на дирекция „Инспекция по труда" в Благоевград Петър Попадийн. За такова нарушение през януари тази година са спипани четирима души, през февруари случаите са 15 души, дни преди края на този месец издадените от инспекторите актове са 34.

Работодателите явно не се стряскат от високите санкции за тези закононарушения. Глобата за работник без трудов договор е от 1500 до 15 000 лева.

Трудовите инспектори са извършили през февруари 181 проверки в Пиринския край, констатирани са 818 нарушения, най-много са за неспазване на безопасни условия на труд и на Кодекса на труда. Приоритет са проверките на работодателите след промените в размера на минималната работна заплата.

Целта е да се инспектира дали изплащат новата минимална работна заплата на своите работници и осигурителните вноски. Продължават и проверките на фирмите, които санират блоковете по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, съобщава standartnews.com



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов