Избрани Новини

1000 работни места разкриват в Благоевградско

Позициите са по схемата "Обучение и заетост"

Над 1000 работни места в различни сфери ще бъдат разкрити в област Благоевград, съобщава БНТ. Позициите са осигурени по схема „Обучение и заетост”. Още в първия ден при отварянето на схемата са подадени над 200 заявки от работодатели за над 800 работни места. Одобрените работници първо ще преминат курс на обучение по съответната специалност и едва след това ще започнат работа.

За работно място по схемата могат да кандидатстват безработни, които са над 29 години с основно и по-ниско образование или са продължително регистрирани в бюрата по труда. С приоритет за осигуряване на заетост са хората над 54 години.

Станислава Поповска – директор на Агенция по заетостта - Благоевград:
"При възнаграждение, равно на минималния осигурителен праг за длъжността и осигуровките са за сметка на работодателя."

Хората, които срещнахме са на различно мнение за това дали този вид заетост, предлагана от бюрата по труда е наистина ефикасна. Според някои схемите решават проблема с безработицата само временно, а според други изискването за определена възраст е пречка.

"Много полезни, да си намерят младите работа."
"Защото те нямат стаж и няма как да бъдат назначени за по-хубава работа."
"Навсякъде, където се кандидатства за работа, възрастните са пренебрегнати, повече търсят по-млади хора."

По данни на Агенцията по заетостта безработицата в Благоевградско намалява. Хората без работа са около 20 хиляди, а обявените свободни места - около 400.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов