Избрани Новини

Андрешко имал събрат в Трекляно

Спасил гъдулката на съселянин от секвестиране

Треклянецът Велин Гъжин на 100% е събрат на героя Андрешко от едноименния разказ на Елин Пелин, обяви местният краевед, бивш военен и ватман Георги Младенов /79 г./, пише "Труд".

Историята, която бай Георги описал в разказ и вече излязъл в пенсионерско издание, е от 20-те години на миналия век. Гъжин карал хора и багаж с кабриолета си от Кюстендил, от Перник и Земен до с.Трекляно. Една вечер качил от Земен солиден господин. Обръщението на Гъжин към познати и непознати било "синке". Докато пътували, го пипатал - "Ти, синке - какъв си, грамотен ли си? Разбрал, че е съдия изпълнител и отива в Трекляно да секвестира гъдулката /кеменето/ и каквато намери покъщнина на треклянеца Секо Дойчинов заради негови дългове към банка в столицата.

Треклянският Андрешко Велин Гъжин решил да действа. Предложил на съдията да се отбият в крайпътния хан на Стоян Раянски да пият по ракия и да хапнат нещо. Още не отпили от питието, Велин излязъл да нагледа и нахрани конете пред кръчмата. Качил се на капрата и с все сила подкарал към Трекляно - да предупреди Секо Дойчинов да скрие гъдулката си. "Че той сиромахът ще остане без инструмент и ще гладуват и той, и децата му, а народът в Трекляно ще остане без веселба и свирач, ако секвестират кеменето му", разсъждавал Гъжин. И т.н. - разказва с вълнение за "приключението по Елин Пелин" в Треклянско краеведът Младенов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов