Избрани Новини

Складове за дървесина "изгоряха" за непоставено видеонаблюдение

Най-много са нарушенията при добива на дървесина

Над 50% от постоянните складове за дървесина на териториите на областите Кюстендил и Перник са въвели задължителното видеонаблюдение. Шест склада са закрили дейността си, като причина за това е непоставяне на камери, съобщава Дарик.
"Ние оставихме гратисен период от около месец, тъй като аргументите на голяма част от тях беше, че се бавят фирмите, които могат да монтират видеонаблюдение. След като мине "Седмицата на гората", отново започват активни проверки за дейността на тези складове. Ако нямат видеонаблюдение ще подпишат съответните протоколи, с които временно за срок от 3 до 6 месеца преустановяваме дейността им, докато не ги монтират", заяви директорът на РДГ Кюстендил инж. Здравчо Тодоров.

Само през последните два дни съвместно с НАП и МВР са направени 18 проверки, нарушения не са открити. Спазени са всички правила за водене регистрите за постъпилата и експедирана дървесина , има и видеонаблюдение.
За първите 3 месеца на годината са направени 1168 проверки на 138 обекти за преработка на дървесина, 91 обекта за добив на дървесина. Проверени са и 331 превозни средства, 516 ловци, 35 риболовци, 67 физически лица. Съставени са общо 75 акта за нарушения, издадени са 14 наказателни постановления на стойност 3 275 лв., 1 акт е изпратен в Прокуратурата.
Най-много са нарушенията при добива на дървесина, сеч на немаркирана дървесина, неспазване граници на имоти. 22 са нарушенията при транспортиране на дървесина- нередовни документи и немаркирана дървесина.
От 1 юли няма да има хартиени превозни билети, всички ще са електронни. В момента усилено се обучават частнопрактикуващите лесовъди, за да боравят с електронен превозен билет.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов