Избрани Новини

Днес будят Баба Меца

В парка за танцуващи мечки се подготвят за новия туристически сезон

"Изграждането на Парка за танцуващи мечки в община Белица започна през 2000-та година като през 2004 година вече бе завършен", каза за радио ‘‘Фокус’’ Димитър Иванов, управител на парка. Той каза още, че Паркът за танцуващи мечки е разположен сред гъсти иглолистни и широколистни гори, хълмове и поляни, предлагащи условия за разходка и уединение. Има специално изградени места за почивка, излети и детска площадка. Всеки сектор разполага с различни по форма и размери езера за къпане, както и изкуствени бърлоги за сън за неговите обитатели. Територията на парка обхваща общо 120 декара, а 100 от тях са отделени за мечките. По думите на управителя паркът се подържа сериозно.

"Всяка година през пролетта започват освежителните ремонти в парка. Поправят се стъпала, ел. пастири, огради, ако някъде се налага. Тази година имаме малко повече повреди по басейните заради замръзването на водата, но и те ще бъдат отстранени в най-кратки срокове“, категоричен бе Димитър Иванов.

Той каза още, че паркът ще бъде отворен за посетители от днес. По думите му природният кът разполага с гидове, които представят екологията и биологията на кафявата мечка. "Гидовете се стараят да информират максимално посетителите за живота и навиците на кафявите мечки. Те разказват и за стойността на обитателите, като поясняват защо те не могат да бъдат танцуващи“, допълни Иванов. Управителят на парка каза още, че и пътната инфраструктура, която по-рано е била в лошо състояние и е отказвала доста хора да посетят парка, сега е рехабилитирана. Паркът в Белица се радва на голям интерес от любителите на природата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)