Избрани Новини

Увредени са диги по река Места

На много места прелива

В региона на Гоце Делчев хората се притесняват от състоянието на коритото на река Места, информира БНТ. Според тях тя е опасна, защото на много места прелива и са възможни големи щети. От Басейнова дирекция обясниха, че държат Места под наблюдение и при достатъчно финансиране коритото й се укрепва.

Край Гоце Делчев в последните месеци хората преброили 18 случая, в които Места е преляла. При местността “Рибарниците” Ангел Башов има имот, който обаче реката отнесла, загубите му възлизат на 200 000 лв.

Ангел Башов: “Проблемът се задълбочава, реката горе има наклон, който е насочен към дясната страна на коритото на реката и този наклон отклонява цялото течение вдясно, и тя вече безпрепятствено влиза надолу.”

От Басейнова дирекция посочват, че не само край “Рибарниците” реката е увредила дигите. Почти същата е ситуацията и в местността Ормана, край село Борово. Там проект за укрепване също има.

Вангелия Иванова, директор на Басейнова дирекция – Благоевград: “Проектът е в листата на чакащите, тоест той не е получил още така необходимото финансиране.”

Според хората в региона на Гоце Делчев в цели 80 процента от течението си река Места тече извън коритото си.

Вангелия Иванова, директор на Басейнова дирекция – Благоевград: “Трудно е да се установи дали става въпрос за 80 процента, или 50… Тези участъци са оценени по необходимост, един по един да бъдат оправяни, така че реката да се върне в нейното корито.”

Ангел Башов: “С всяко следващо прииждане щетите се увеличават.”

Пикът на пълноводие на река Места тепърва предстои. Повишените температури и топенето на снеговете ще вдигнат нивото й, затова реката ще се наблюдава денонощно.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)