Избрани Новини

Почина Антон Попов, един от най-верните съратници на Иван Михайлов

Той бе дясната ръка на Иван Михайлов в борбата за защита на българщината в Македония

На 88 години, в Рим, след кратко боледуване, почина Антон Найденов Попов. След смъртта на Асен Аврамов през 1968 г., Антон Попов бе дясната ръка на Иван Михайлов в борбата за защита на българщината в Македония, съобщава „24 часа“. Попов е съпруг на Вида Боева-Попова от Охрид.

Антон Попов е роден на 5 август 1928 г. в село Горна Брезница, община Кресна. Началното си образование завършва в родното си село, гимназиално – в Свети Врач, сега град Сандански. По политически причини не го приемат в Софийския университет. През 1953 г. с група младежи минава държавната границата и попада в Югославия, като етап от преминаването му на Запад. През есента на 1953 г., Антон Попов става студент в Медицинския факултет в Скопие. Репресивната машина на Тито през 1955 г. го задържа в концлагера Герово за около десет месеца. Все пак, благодарение на кампания на ООН, успява да стигне в Капуа, Италия.

Пратеният от Иван Михайлов - Асен Аврамов, забелязва будния младеж от Македония в емигрантския лагер. В началото на 1956 г. Михайлов се среща с Попов в Рим и разговаря с него. Две години по-късно, със задача да засили дейността на Македонските патриотични организации (МПО), Попов заминава за САЩ. Цели десет години е главен редактор на в. "Македонска трибуна" и четири години секретар на ЦК на МПО. След това лидерът на македонското освободително движение преценява, че ще е по-добре той да се завърне в Италия, където бързо се включва в инициативите на Иван Михайлов. Тогава завършва Политически науки в университета в Рим. След 1982 г. вече живее при Иван Михайлов заедно със семейството си. Паралелно с борбата за защита на българщината в Македония работи като редактор в българската секция на Радио Ватикана.

С кончината на Антон Попов, ВМРО изгуби един от последните си живи герои, когото с право можем да наречем достоен българин и истинска историческа личност, завършва „24 часа“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов