Избрани Новини

Подредиха блоковете за саниране на табло

Вече са приключили всички обследвания за енергийна ефективност

Табло във фоайето на кметството в Кюстендил показва как се движи осъществяването на проектите за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в общината. Маркирани са всички блокове, за които са постъпили искания за да получат безвъзмездно финансиране за саниране. С различни цветове са отразени сградите, където вече са започнали строително-ремонтните работи, тези, които имат готов инвестиционен проект и всички, за които са с подписани договори.

Вече са приключили всички обследвания за енергийна ефективност и за изготвяне на техническите паспорти на сградите. До месец започва санирането на нови 4 блока по националната програма за енергийна ефективност в Кюстендил, подписан е договор и за един блок по ОП „Региони в Растеж".

За общо около 2000 сгради в цялата страна са сключени договори по националната програма за миналата година, разплатени са над 160 милиона лева, завършените блокове са 5, а по 400 се работи и се очаква до края на годината да се завършат строително-ремонтните работи по около 1200 сгради. За това информира в Перник на заседание на Управителния съвет на сдружението на общините министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Пред представителите на местните власти тя предложи като възможно разработването на типови документации, които биха създали улеснение в изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност с оглед предстоящите за провеждане през тази година търгове за избор на изпълнител на 1200 сгради. Тя подчерта, че общините трябва да приоритизират сградите и обърна внимание в проектите да се включват основно дейности, които касаят постигане изисквания клас енергийна ефективност и конструктивната устойчивост, за да могат повече сдружения на собственици да се възползват от ефекта на програмата, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов