Избрани Новини

Над 2000 дка нови гори залесяват в Пиринско

Насочени са към горски територии, които не могат да бъдат естествено възобновени

През тази година се очаква да бъдат залесени над 2000 дка нови гори в Благоевградска област. Това обяви инж. Иван  - директор на Регионална дирекция по горите - Благоевград днес, съобщава Дарик. Гергов поясни, че за 2015 година са залесени близо 1500 дка, което е над два пъти повече от залесените площи спрямо предходната 2014 година.

"Предвижданията за тази година са да бъдат залесени над тези площи още 30% допълнително, като всички видове залесявания ще бъдат насочени преди всичко към възобновяване на площи от горските територии, които не са могли и не могат да бъдат естествено възобновени и залесени".

Директорът на РДГ-Благоевград подчерта, че има над 10% намаление на броя на незаконните посегателства над горски територии в Пиринско. Проблемни райони, в които се извършват най-много нарушения в горите, остават Разлог, Гоце Делчев и Гърмен. По думите му там нарушенията са дребни по обем, но много и са свързани най-вече с дърва за огрев на местното население.

Ръководството на РДГ - Благоевград отбеляза, че всички дейности по отношение на разрешаването на добива на дървесина са в електронен вариант.

"Това беше една от първите стъпки, която се предприе с цел прозрачност", категоричен бе инж. Гергов.

Вече има електронен превозен билет за транспортиране на дървесина, видеонаблюдение в цеховете, а автомобилите са снабдени с джипиес устройства.

Инж. Иван Гергов допълни, че предстои от 1 юли да бъде въведен електронен превозен билет за транспортиране на дървесина и от останалите горски територии - от горите на физически и юридически лица и от горите на общините. От 1 септември предстои и въвеждането на електронен дневник за фирмите, които се занимават с преработка на дървесина.

Директорът на РДГ-Благоевград апелира и към земеделските производители да не палят ниви и стърнища в близост до горски територии, във връзка с пожароопасния сезон, който е факт от 1 февруари.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов