Избрани Новини

Прожектират филма "Гибелта на империята: византийският урок"

Православната кинолектория продължава

В Благоевград продължава православната кинолектория, организирана от Православния информационен център към Неврокопската света митрополия. Тази вечер ще гледаме филма "Гибелта на империята: византийският урок".

Византия била, без преувеличение, една от най-грандиозните цивилизации в историята на човечеството. Нито една друга империя не проживяла така дълго като Византия. Тя просъществувала 1120 години. Баснословните богатства, красота и изисканост на столицата на империята Константинопол буквално изумявали европейските народи, които в периода на нейния разцвет били най-обикновени варвари. Тя била единствената страна в света, простираща се на огромно пространство в Европа и Азия и тази географска особеност в голяма степен определяла нейната уникалност. Византия по начало била многонационална имперска държава, в която народът гледал на държавата като на една от своите най-висши лични ценности. Как станало така, че тази велика и необичайно жизнеспособна държава от един момент нататък стремително започнала да губи жизнените си сили?

Във филма ще стане дума именно за вътрешния враг, появил се в духовните недра на византийското общество и съкрушил духа на този велик народ, като го направил беззащитна жертва на онези предизвикателства на историята, на които Византия повече не била в състояние да отговаря.

Прожекцията е безплатна и е от 18.00 часа в залата на Православния информационен център в Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов