Избрани Новини

Кукери стягат премени за Великден

Чужденци пълнят наше село заради уникален празник

Стотици кукери тренират всеки ден в разложкото село Елешница. Не, те не се стягат още отсега за своя най-голям празник на 1 януари догодина. Защото има доста време до Нова година. Но останаха само 24 дни до Великден, който е на първи май. Точно тогава в населеното място има уникално тържество, което е съхранено от местните хора. Наши и чужди туристи вече са резервирали места в хотели в община Разлог заради кукерския фестивал навръх Великден в селището.

В последните години тук идват стотици гости от страната и чужбина, за да станат част от шоуто на маскираните мъже, жени и деца. Много от тях идват от съседния курорт Банско, за да видят как се празнува Възкресение Христово с кукерско шествие. Сред гостите в селището на 1 май наред с нашенците ще има десетки гърци, македонци, англичани и французи.

Чужденците по традиция снимат с видеокамери, фотоапарати и мобилни телефони танците на кукерските групи от трите махали в населеното място.

"Празникът е сред най-почитаните в региона. Туристите са очаровани от уникалните костюми на нашите кукери. Те се дивят на красотата на маските и кукерските премени. Четири поколения празнуват заедно, правим го вече над 25 години", казва кметът на село Елешница Сашо Мицин. Танцуващите кукери ще прогонят злото далеч не само от селището, но и от цялата община. Те ще възвестят и пролетното пробуждане на природата.

Легендата разказва, че някога тукашните мъже работели из други краища на света като строители. На Великден обаче се връщали в родните си домове, за да помогнат на жените си да засадят нивите, информира още standartnews.com



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)