Избрани Новини

Констатирани са огнища в Гърция на опасна болест по добитъка

Областният управител на Благоевград спешно свика епизоотичната комисия

Областният управител Бисер Михайлов спешно свика Епизоотичната комисия по повод констатирани огнища на заразен нодуларен дерматит. На заседанието присъстваха всички членове на комисията от институциите, имащи отношение към проблема.

Областният управител откри заседанието, поясни причините за спешното свикване и изиска за бъде дадена детайлна информация за болестта, причинителя на заболяването, клиничните проявления, начините на заразяване, диагностиката и предприетите предпазни мерки.

Д- р Григоров от ОДБХ представи клиничната картина на заболяването, като поясни, че заразният нодуларен дерматит е силно заразна вирусна болест по едрите преживни животни, характеризираща се със треска и изрив от възловидни образувания по кожата. Животните се заразяват механично чрез комари, мухи, други насекоми и кърлежи и чрез директен контакт между здрави и болни животни. Най-тежко боледуват млекодайните породи говеда в пика на лактация и младите животни. Заразният нодуларен дерматит лесно се диагностицира, защото има много типични клинични признаци и изменения и е лесно разпознаваем от ветеринарните лекари и фермери. Болестта обаче задължително се потвърждава лабораторно. Болестта не се предава на хората, но задължително месото подлежи на силна термична обработка. Проблем са нерегламентираните места за клане на животни, където контролът е почти невъзможен за осъществяване от страна на контролните органи.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните информира за предприетите предпазни мерки. От днес, 8.04.2016 г., той е издал заповед, с която се забранява продажбата и придвижването на едри преживни животни на територията на общините Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Хаджидимово и Сатовча. Забранява се също провеждането на пазари и изложби на животни. Ветеринарните лекари от засегнатите рискови общини са задължени да информират кметовете и фермерите за клиниката на заразния нодуларен дерматит, да засилят контрола по придвижването на тези животни в рисковите области и др.

Областният управител обобщи, че предложените мерки са достатъчни с оглед на етапа на развитите и риска от разпространяване на заболяването, както и че е необходимо да се уведомят и ангажират кметовете с определяне на нови площадки за екарисажи в случай на необходимост. Към момента мерките са достатъчно надеждни за недопускане разпространението на заразата. Проблемът трябва да се разреши своевременно с всички възможни мерки така, че да не се стигне до икономически загуби за фермерите в региона.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов