Избрани Новини

Първи Международен турнир по плуване откриха в Благоевград

Събра гости от страната и чужбина

Официално беше даден старт на Първи Международен турнир по плуване „Пирин – Благоевград“, който се провежда в новоизградения басейн с олимпийски размери  в квартал „Еленово“. Стотици гости от страната и чужбина пристигнаха в областния център за грандиозното спортно събитие.

Турнирът бе открит от заместник-кмета по икономика и финанси на Благоевград Иво Николов и генералния секретар на Българска федерация по плувен спорт Таня Богомилова. Сред официалните гости по време на откриването бе и председателят на Общински съвет Радослав Тасков.

"За мен е чест да Ви приветствам от свое име и от името на кмета на общината д-р Атанас Камбитов с добре дошли в Благоевград. Горди сме от факта, че Благоевград е домакин на Първи международен турнир по плуване  „Пирин – Благоевград“. Това спортно събитие поставя началото на редица състезания в този  плувен басейн, басейн, който отговаря на всички изисквания и условия за провеждането на национални, международни и олимпийски състезания“, каза в приветствено слово зам.-кметът на Благоевград Иво Николов.

От своя страна олимпийският шампион и генерален секретар на Българска федерация по плувен спорт Таня Богомилова също изрази увереност, че днешният турнир поставя началото на  редица състезания по плуване в Благоевград.

"Вярвам, че спортистите от града и региона занапред ще постигат високи резултати, защото този басейн създава условия за поставяне на рекорди“, каза Таня Богомилова.

Управителят на басейна Валентина Атанасова благодари на Общината за положените усилия и създадените условия за плувците в града.  

"Това е един дългоочакван турнир, благодарни сме на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и на Общински съвет за този прекрасен плувен басейн“, каза по време на откриването на турнира Валентина Атанасова. 

В престижното състезание участват  плувци от всички възрастови групи. Днес сили ще премерят доказали се отбори, сред които ПК „Младост 91“, ПК „Левски“ „Спринт“ /Пловдив/, както и отбори от Македония, Сърбия и Косово. В рамките на Международния турнир са включени дисциплините 50 метра бътерфлай, 50 метра гръб, 50 метра бруст, 50 метра свободен стил, 100 метра свободен стил и 200 метра свободен стил.

Новоизграденият плувен басейн в Благоевград е трети по рода си в цялата страна.  Той отговаря на всички изисквания за провеждане на национални и международни турнири. Басейнът е с размери 50X25 метра. В него е инсталирана компютърна система, която регулира температурата на водата и я поддържа около 27 градуса. Температурата на въздуха е с 2 градуса по-висока. Освен това има специална система за почистване на съоръжението и резервоар с вместимост 1000 куб. м. Съоръжението бе открито в края на 2015 г., в резултат на целенасочената политика, водена от  кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, за подкрепа и развитие на спорта в града.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)