Избрани Новини

Гейзерът в Сапарева баня е застрашен

Общината иска помощ от държавата

Община Сапарева баня иска държавата да финансира нови проучвания и сондажи на гейзера в града, пише БНТ. Той е най-топлият естествен извор в Европа. През последните няколко години обаче всяка пролет той спира да изхвърля вода. Последните проучвания, които са правени, са от 50-те години на миналия век. Не е ясно каква е причината гейзерът да спира да работи за по няколко часа или дори за няколко дни.

От общината обясниха, че са правили опити да спрат помпите, които захранват хотелите с минерална вода, за да видят дали гейзерът няма да започне да извира със същата сила както преди години.

“В рамките на 4-5 часа някой път има ефект, някой път не се появява. Може и 10 часа да отнеме, за да бликне”, казва Калин Гелев, кмет на Сапарева баня.

Водата, която изхвърля гейзерът, се използва максимално, обясниха от общинската администрация. С нея се отопляват обществените сгради и част от хотелите в града. Според експерти е възможно да са се натрупали отлагания около мястото, откъдето извира водата с температура 103 градуса.

Владимир и Мария Владимирова са на почивка в Сапарева баня. Казаха, че когато пристигнали,  гейзерът не работел. “Аз се чудих. Знам, че извира по естествен път и се чудих как така я няма”, обяснява Мария.

От общината казаха, че имат идея с помощта на два резервоара и специална помпа да направят така, че гейзерът да работи непрекъснато.

Туристи обаче смятат, че в този случай изворът  няма да е толкова атрактивен като природен феномен. “Естествен гейзер си е в крайна сметка. Гейзер е, не е фонтан. Ако му сложат помпа, става фонтан”, коментира Живко Ковачев.

В края на месеца предстои да се проведе работна среща, на която да се обсъдят проучванията, които могат да се направят на гейзера, така че да не се наруши естественото му извиране.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов