Избрани Новини

Обсъждат националната сигурност и миграционния натиск в Благоевград

ЮЗУ "Неофит Рилски" е домакин на конференцията

Югозападният университет „Неофит Рилски“ – Благоевград ще бъде домакин на национална кръгла маса на тема: „Национална сигурност и миграционен натиск: рискове и решения“. Участие в срещата ще вземат експерти и представители на ключови институции, занимаващи се с националната сигурност. Целта на експертната дискусия е да се обсъдят въпроси, свързани с външната и вътрешна политика на страната във връзка с националната сигурност, рисковете, които крие миграционният натиск и решенията, които е необходимо да се вземат. Сред основните докладчици на срещата ще бъдат председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, съветникът към политическия кабинет на министър-председателя ген. лейт. (о.р) Аньо Ангелов, секретарят на Съвета по сигурност към Министерския съвет Георги Кръстев, заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет Кирчо Киров, екс вътрешният министър Румен Петков, евродепутатът Ангел Джамбазки.

На срещата ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с проблеми на страните по т.нар. Западнобалкански маршрут вследствие на увеличения миграционен натиск, напрежението на гръцко-македонската граница след въвеждането на дневни квота за прием от страна на Германия и Австрия,  диалогът между ЕС и Турция във връзка с бежанската криза, споразумението ЕС - Турция и влиянието му върху миграционния натиск върху България. Ще бъдат засегнати и въпроси за съвременните предизвикателства пред националната сигурност  вследствие на засиления миграционен поток, новите предизвикателства пред Шенген, миграционната политика на ЕС между толерантността и сигурността.

Срещата ще се проведе днес от 10.30 часа в заседателната  зала 114 на Първи учебен корпус. Дискусията ще открият ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ доц. д-р Борислав Юруков, кметът на община Благоевград  д-р Атанас Камбитов и бившият министър на МВР проф. д-р Веселин Вучков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов