Избрани Новини

Двама автори представят новите си книги в ЮЗУ "Неофит Рилски“

Това са Мирослава Кортенска и Николай Ламбрев

Проф. Мирослава Кортенска и доц. Николай Ламбрев, преподаватели във Факултета по изкуствата към ЮЗУ „Неофит Рилски“, ще представят новите си книги пред студенти, преподаватели, гости на университета и града. Новоизлязлата книга на проф. Мирослава Кортенска „Яворов и театърът” и книгата „Феноменология на режисьорската интерпретация“ на Николай Ламбрев ще бъдат представени на 11.04.2016г. (понеделник) от 16:00 часа в зала 114 на Учебен корпус № 1.

През 2008 г. проф. Мирослава Кортенска публикува труда си „Културната мисия на кръга „Мисъл” (2008), който фокусира новия поглед върху първия литературно-художествен кръг в културната ни история. Там Яворов е ключова фигура. Сега тя продължава да ни запознава с малко известни, но изключително интересни страни на този разностранен талант чрез книгата „Яворът и театърът - драматургия, критика, театрална дейност (1908-1914)”. Център на книгата са анализите на драматургичните шедьоври на Яворов „В полите на Витоша”, „Когато гръм удари, как ехото заглъхва”, както и дейността му в Народния театър като артистичен секретар, театралната му критика и преводите му. В книгата като приложение е поместена протоколната книга на Яворов като артистичен секретар, а също така са описани всички постановки на негови пиеси на сцената на Народния театър, както и на пиеси, преведени от него. Книгата е богато илюстрирана. Може категорично да се каже, че изследването изпълнява задачата да се очертае и обособи театралния период на Яворов, а това са последните години на живота му

Книгата "Феноменология на режисьорската интерпретация" проследява дългогодишния опит по изработването на спектакъла на преподавателя по актьорско майсторство и режисура Николай Ламбрев. Николай Ламбрев е неспокойна и търсеща творческа личност. Над 120 театрални постановки, оперни и музикални спектакли, сценарий и режисура на двайсет серийния телевизионен сериал „Църква за вълци”, режисьор на документални филми за БНТ и над двайсет радиопредавания в програма „Христо Ботев” на БНР, участия като актьор във филми. Ламбрев има сериозни интереси в областта на музиката и литературата. Книгите му с театрални есета и поезия „Пясък” и „Сенки на ангели” бяха посрещнати с интерес в публиката. Години наред той е театрален педагог – преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски” – Благоевград и  НАТФИЗ „Кр. Сарафов”.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)