Избрани Новини

Създадоха маточна градина в Горски разсадник Микрево

Това е един от 5-те базови разсадници на територията на ЮЗДП

Горският разсадник в село Микрево, община Струмяни е на площ от 130 дка. Това е един от 5-те базови разсадници на територията на ЮЗДП.  Тук се произвеждат  фиданки от топола, сребролистна липа, туя, пауловния и редица декоративни храсти, обясни Йордан Велков, който отговаря за дръвчетата, пише simitli.info.
 От една година 4-мата работници в разсадника са направили и маточна градина, от която се получават резниците, които после се превръщат във фиданки. Това е третото стопанство в страната след Пазарджик и Свищов, на което се разрешава да направи маточна градина.  
В момента в разсадника има засяти 40 000 бройки тополи, които се дават в определени горски стопанства. Разсадникът е за производство на тополови фиданки за залесяване на поречието на река Струма. Без залесени брегове водата отнася всичко. Тополите и особено пауловнията се засаждат покрай коритата на реките и служат за тяхното укрепване. 
В  Седмицата на гората в границите на селата Микрево, Струмяни и Илинденци са засадени 700 фиданки от видовете питомен кестен и източна туя, които са произведени в разсадника. Югозападното държавно предприятие - "ДГС Струмяни" е  предоставило безплатно фиданки и на общините в Кресна и Сандански, които са заявили желание да залесяват. В разсадника има и екзотични дървесни видове, най-много туя, като цените им са в пъти по-евтини, отколкото в частните разсадници. За разсадника се грижат 4 човека, но се ползват и безработни от Бюрата по труда.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов