Избрани Новини

Кметът Камбитов: Миграционният натиск и тероризмът са предизвикателството на деня, с което трябва да се справим /снимки/

Благоевград домакинства на кръгла маса на тема миграционен натиск

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов взе участие в кръгла маса на тема „Национална сигурност и миграционен натиск: Рискове и решения“. В срещата, която се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“, се включиха още председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към 43 НС Цветан Цветанов, Красимир Каракачанов – народен представител и зам.-председател на НС, депутатите Даниела Савеклива, Атанас Стоянов, ген. лейт. д-р Аню Ангелов – съветник към политическия кабинет на министър-председателя Бойко Борисов и др. Модератор на срещата беше бившият вътрешен министър Веселин Вучков.

"Миграционният натиск и тероризма – това е предизвикателството на деня, с което трябва да се справим. Смятам, че всички ние с общи усилия трябва да вървим към решаване на този проблем. От гледна точка на местната власт, няма как да не сме притеснени от въпроса какво би се случило при евентуален натиск от страна на Гърция например, защото чисто географското положение предразполага евентуалната бежанска вълна да премине през Благоевград. Именно затова трябва да бъдем добре подготвени и в тази връзка срещи като днешната са от голямо значение“, каза при откриването на форума  кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

По време на срещата председателят на Комисията по вътрешна сигурност и ред Цветан Цветанов подчерта, че е необходимо да бъдат следвани общи политики за разрешаване на проблема с бежанския поток и миграционния натиск.

"Ще се използват всички добри идеи, които могат да се появят на експертни форуми, за да бъдат предприети правилните законодателни промени“, каза по време на срещата Цветан Цветанов. По думите му в Турция има 2,7 млн. бежанци, от които само 250 000 са в лагери. "Останалите са потенциално опасна вълна, която може да дойде към Европа. Затова е важна отпуснатата от Европейския съюз помощ, която, ако се използва по предназначение, ще остави бежанците в страната и този поток няма да тръгне към съседните на Турция държави”, каза още Цветанов. Той уточни, че след като Балканският път е прекъснат, България се оказва алтернатива за пренасочване, заедно с Албания и Италия.

В рамките на форума беше обсъден и въпросът, свързан с отношението на местната власт към подобни проблеми.

"Ролята на местната власт е голяма и ние вече работим в тази посока. Благодарение на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и съдействието от страна на народния представител Даниела Савеклиева създадохме Асоциация за европейско развитие на българското село. Една от първите задачи, които си постави тази Асоциация, е сигурността на гражданите. Вече проведохме и среща с представителите  на реда. Залагаме на желязна организация и знаем, че с участието на местното население могат да бъдат постигнати високи резултати при решаване на подобни проблеми“, каза по време на срещата кметът на Зелен дол Ангел Младенов.

Участниците в кръглата маса се обедниха около факта, че усилията в посока овладяване на бежанската вълна трябва да бъдат общи и последователни.

"Докато няма политически решения, докато няма мир в Близкия изток, не трябва да очакваме, че бежанския поток ще намалее.“, обобщи в края на срещата Цветан Цветанов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов