Избрани Новини

Качествени са зеленчуците на пазара в Благоевград

И българската, и вносната продукция отговарят на изискванията

Добро е качеството на зеленчуците, които се предлагат на пазарите и магазините в Благоевградско, съобщи БНТ. И българската, и внесената продукция отговарят на изискванията. Това сочат резултатите от проверки на Българската агенция по безопасност на храните. Експертите са категорични, че няма как хората да преценят какви са качеството или вкусът на плодовете и зеленчуците според външния им вид.

Всяка сряда земеделци от цяла Югозападна България продават плодовете и зеленчуците, които са произвели, на пазара в Благоевград. Най-предлагани в момента са спанак, маруля, репички, краставици и оранжерийни домати. Търговците са категорични, че хората не само предпочитат българската продукция, но и са се научили да я различават от вносната. "Всички, мисля, че трябва да познават розовия български домат. Първо по външния вид, после по качеството и най-накрая по самия вкус. Това е нестандартен домат. "

От Българската агенция по безопасност на храните непрекъснато правят лабораторни изследвания на плодовете и зеленчуците по пазарите и тържищата. Акцентира се най-вече за съдържанието на пестициди и нитрати.

Д-р Калина Милушева – началник отдел „Контрол на храните” към ОБДХ-Благоевград: "Получихме резултатите от домати и краставици, които сме взели, и спанак – нитратното съдържание е в норма. В страната са изследвани марули, също е в норма нитратното съдържание, така че за момента нямаме отклонения."

Проверките на Агенцията по храните по пазарите в страната ще се засилят в дните около предстоящите Великден и Гергьовден, защото се очаква потреблението тогава да се повиши в пъти.

Сп



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)