Избрани Новини

Д-р Любенова: Джовани Фалконе, Паоло Борселино и Вероника Герин са нашият критерий за почтеност

Писмо до италианския посланик след скандално интервю в Телевизия РАЙ пишат борци срещу дрогата

В писмо до Н.Пр. Марко Контичели, посланик на Република Италия в България, Общинският съвет по наркотични вещества при Община Благоевград пише, възмутен от скандално интервю по италианската телевизия РАЙ следното: „Общинският съвет по наркотични вещества Благоевград се обръща към Вас по повод скандално интервю на сина на Салваторе Риина за написана от него книга.

Превратно се разбира свободата и правото на изразяване на мнение на всички страни в журналистиката. Не само нравствеността на хората изисква да не се преминават определени граници в нашите взаимоотношения като разумни същества, но и при животните и растенията природата е заложила рамки, излизането от които води до изчезване на отделни представители или цели видове. Евтин популизъм, патологично самочувствие и добре заплатена реклама е нашата „диагноза“ на този случай. Жалко е да се поставиш сам в ситуация да избираш между Джовани Фалконе и Салваторе Риина. Това е позорно! За нас не е необходимо да се избира. Изборът е направен от Джовани Фалконе - да живее достойно. Това е нашият пример. Другото лице е унизително дори да споменаваме.“

Писмо с подобно съдържание е изпратено и до  проф.Мария Фалконе, председател на Фондация "Джовани и Франческа Фалконе", Пиетро Грасо, председател на Сената на Република Италия, Моника Маджони, директор на Телевизия "РАИ" и до Роси Бинди, председател на Комитета за борба с мафията. "Общинският съвет по наркотични вещества Благоевград, България, се обръща към Вас по повод чудовищната наглост – книгата на сина на Салваторе Риина и участието му в предаване на телевизия „Рай“ за нейното представяне. Потресени сме от поведението на журналиста, който вероятно се изживява като „месия“ на съвременната журналистика, като лице, от което започва и свършва света. Не се заблуждаваме, знаем че мафията си купува свои говорители, представящи зверовете като „романтични герои“, „вярващи“ в Бога и „защитаващи семейните ценности“. Цинизъм без граници! Бог да пази децата ни от подобни „човеколюбци“! В нашата работа по превенция на наркоманиите, в борбата ни децата да не посягат към наркотиците, най-силна опора намираме в живота и делото на съвременните герои на Европа и света – Джовани Фалконе и Паоло Борселино от Италия и Вероника Герин /журналист/ от Ирландия. Те са нашият критерий за почтеност, нравствена сила и реална работа в полза на обществото. През 2009 година Община Благоевград създаде Международен конкурс за магистрати и полицаи в памет на Джовани Фалконе – „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“ с подкрепата на посолството на Република Италия в България и на проф. Мария Фалконе.  Отличаваме достойни магистрати и полицаи, които се гордеят с наградата си. Ето защо нямаме право да отминем с мълчание опитите да се представя организираната престъпност, мафията като „благотворителна организация“ и да се предизвиква желание сред младите хора да станат част от нея. Изразяваме нашият протест срещу създадената възможност за популяризиране живота на престъпни лица с цел тяхното рекламиране и мултиплициране. Изразяваме нашият протест срещу недостойното отношение и гавра с паметта на Джовани Фалконе и Паоло Борселино. Настояваме телевизия „Рай“ да се извини на семействата на  Джовани Фалконе и Паоло Борселино и не бихме искали да има извинение от страна на журналиста Бруно Веспа, за нас той е недостоен за това. Настояваме Република Италия да предложи на Европейския парламент да определи дата, на която всяка година да се почитат всички, загинали в борбата срещу организираната престъпност, срещу мафията, срещу корупцията. На този ден във всички европейски държави да се говори за съвременните герои - Джовани Фалконе и Паоло Борселино, за достойните магистрати и полицаи, за журналистите като Вероника Герин, които с разследванията си и с цената на живота си са помогнали за разобличаването на престъпниците. Децата на Европа трябва да познават, да почитат и да следват примера на истинските герои и ние всички сме длъжни да помогнем за това. Поклон пред паметта на Джовани Фалконе и Паоло Борселино! Хиляди българи Ви помнят и обичат!

Писмото е подписано от д-р Теменужка Любенова, председател на ОбСНВ Благоевград, Магделена Рахова - секретар на ОбСНВ Благоевград и екип на ОбСНВ Благоевград.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов