Избрани Новини

В ЮЗУ обсъдиха развитието и разпространението на българския език

Трябва да мотивираме възпитаници си, че има смисъл да пишат правилно на български, заяви деканът

Национален форум на тема „Предизвикателствата пред развитието и разпространението на българския език, литература и култура“ се проведе в Югозападния университет „Неофит Рилски”.

Участие във форума взеха експерти от различни образователни институции.

Приветствия към Филологическия факултет за организирането на националния форум и към гостите отправиха зам.-ректорите на ЮЗУ „Неофит Рилски” проф.д-р Антони Стоилов и доц. д-р Георги Апостолов.

"През последните месеци изключително много се говори за ролята на университетите, като според нас именно тук- в университетите, е едно от местата, където наред с образованието и науката, се формира националният дух, съхраняват се националните ценности и по този начин се създава силна нация и държава“, каза зам.-ректорът доц. Георги Апостолов.

Модератор на срещата бе деканът на Филологическия факултет към ЮЗУ „Неофит Рилски” проф. д-р Магдалена Панайотова. Тя определи темата на дискусията като изключително важна. Според нея в обществото все по-малко се говори за това колко е важно доброто писмено владеене на родния език. 

"Трябва да мотивираме нашите възпитаници, че има смисъл да пишат правилно на български и да владеят нормите на българския език. Ако не познаваме родния език, ако не познаваме правилата на този език, то ние няма да познаваме и чуждия език. Ние сме университет на три граници, където въпросът за националността и доброто владеене на българския език е от изключителна национална важност”, каза  проф. д-р Панайотова.

Форумът протече в рамките на три секции: "Български език, литература, култура – предизвикателствата днес", "Българският език в дигиталната епоха: "Написаното остава. Пиши правилно!" и „"ългарският език в мултикултурна среда – политики, парадигми, методики'.

На срещата бяха засегнати теми като: специфични особености на българския разговорен синтаксис, българският език в исторически граници – разпространение през вековете и обучение в настоящето, предизвикателствата пред съвременното обучение  по български език, съвременните лексикални и лексикографски ресурси за български език, българският език в епохата на езиковите технологии.

В конференцията взеха участие преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски", Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", „Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Университета по библиотекознание и информационни технологии,  представители на Института за български език при БАН, председателят на  Асоциацията на българските училища в чужбина доц. д-р Боян Кулов, лектори от Лондон,  Дъблин, Пекин и Сегед.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов