Избрани Новини

Нашенци и чужденци се събират на древен ритуал

Уникален празник ще се проведе в Добринище навръх Гергьовден

Уникален празник ще се проведе в Добринище навръх Гергьовден. Хиляди местни хора и гости, облечени в народни носии, ще участват в автентичния ритуал "Топене на китки". Обичаят е важен и почитан и в четирите махали на населеното място. Той започва още на 5 май вечерта.

Всяка мома носи китка цвете, на която с червен конец завързва някакъв предмет - синджирче, пръстен, гривна, обеца, мънисто. Това са белези за разпознаване чия е китката. В голям глинен съд се налива вода. Момите натопят китките в него и те престояват цяла нощ под трендафил. Рано сутринта на 6 май малко момиченце взема една по една китките и нарича за здраве, обич, късмет и сполука през годината.

"Детето не знае коя китка на коя мома е. Те научават какво ги чака през годината - коя ще се омъжи, коя ще си намери работа, коя ще пътува в чужбина, коя ще получи блага вест. Препоръката ни към гостите от страната и чужбина, които ще дойдат, е да бъдат в народни носии", заяви кметът на Добринище Китан Галчев, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)