Избрани Новини

С парад на самодейци край античен град откриха фестивала в Гърмен

Закриват го тази вечер със заря

Парадно шествие с пъстри носии направиха в петък вечерта участниците в VII-ия Международен фолклорен фестивал „Да пеем и танцуваме заедно", който е част от празниците в община Гърмен. Стотици самодейци от Неврокопския край, Румъния, Гърция и Македония се събраха в 18,30 часа в късноантичния град Никополис ад Нестум. Той е построен през 106 година от император Траян в чест на победата му над даките. Селището е едно от малкото запазени в България и единствено в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Обявено е за археологически и архитектурен паметник. С песни поеха към общинския център талантливите певци, танцьори и музиканти. Откриването на фестивала бе в 19,30 часа, концерт на площада изнесоха фолклорните групи от България.

Кулминацията на празниците е днес. Денят започна със състезание по ловна стрелба в 10,00 часа в село Дебрен. После имаше спортни надпревари в двора на училището. По обяд в село Огняново имаше музикална програма. Там се проведе и шахматен турнир в памет на Стилян Стругов .

В село Рибново показаха таланта си по волейбол ученици от местното училище. Кметът на община Гърмен Минка Капитанова ще се срещне в 18,00 часа с ръководителите на фолклорните групи. Тържественото закриване на празниците ще е в 18.30 ч. с концерт на фолклорните състави от чужбина. „Гостуват ни две групи самодейци от Румъния, те ще представят и молдовски фолклор, 3 са групите от Македония и една е от Гърция. Най-важното е, че по време на фестивала се обменя ценен опит между самодейците и се създават приятелства за цял живот", заяви Капитанова. След концерта ще има и тържествена заря, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов