Избрани Новини

Кметът Камбитов: Трябва да търсим възможности за финансиране на ВиК сектора, извън европрограми

Област Благоевград е дискриминирана, заради липсата на консолидация между общините във ВиК сектора, заяви Камбитов

Kметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов взе участие в извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК, на което беше подписан договор за стопанисване, поддържани и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и предоставяне на ВиК услуги на потребителите по реда на Закона за водите.

По време на срещата кметът Камбитов съобщи, че вчера е провел разговор със заместник-министъра на Регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и е получил уверение, че ще бъде осигурена държавна субсидия в рамките на 400 000 лева за подмяна на компрометиран водопровод, захранващ част от кварталите в Благоевград. Въпреки това, д-р Камбитов поясни обаче, че е необходимо да се търсят начини за кардинално решение на въпроса.

"Проблемите, свързани с водоподаването, които Благоевград имаше в рамките на двадесет дни ще продължават да се случват и в други общини. Област Благоевград е дискриминирана, заради липсата на консолидация между общините във ВиК сектора. Консолидацията не е изкисване на държано ниво, това е изискване на Брюксел и общинските дружества трябва да разберат, че това е политиката, която трябва да бъде следвана“, категоричен беше д-р Камбитов. В момента Благоевград е една от областите в страната, които не могат да се възползват от европейски средства по програми, поради факта, че в четири от общините водните дружества не са държавна собственост. Три от тях са общински, а едно е смесено дружество. „Започнахме от нулата, създадохме Асоциация, но и към момента има общински дружества. От тази ситуация ще произтичат много проблеми, защото в рамките на програмния период няма как да се ползват европейски средства. Дори да приемем хипотезата, че общинските дружества ще станат държавни, ние безвъзвратно сме изгубили ценно време. Аргументи като този, че ниската цена е причината за това дружествата да останат общински не „тежат“, защото много бързо тя ще се повиши. Ние сме дискриминирани, трябва да се създаде механизъм, чрез който целево да бъдат отпускани средства за ВиК сектора“, каза кметът Атанас Камбитов. 

В рамките на извънредното заседание на Асоциацията по ВиК присъстваха кметове от общини в Благоевградска област, областният управител и председател на ВиК Асоциацията Бисер Михайлов, представители  на МРРБ и управителят на ВиК – Благоевград Росица Димитрова. В рамките на срещата беше представен главният секретар на ВиК Асоциацията Екатерина Динкова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов