Избрани Новини

Започва Националният ученически празник "За хляба наш...”

Благоевград ще посрещне над 1000 деца от цялата страна

Благоевград ще посрещне над 1000 деца от цялата страна в XVIII издание на Националния ученически празник  „За хляба наш....”. Инициативата се провежда под патронажа на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, като началото ще бъде поставено на 19 април от 14.00 часа в зала „22 септември”. Празникът, който е посветен на Международния ден на Земята 22 април, се организира съвместно от Община Благоевград и Обединен детски комплекс. Той е част от Общинската програма за детето за 2016 г., както и от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката за учебната 2015/2016 г. и Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерския съвет.

В рамките на два дни Драматичен театър „Никола Вапцаров” и зала „22 септември” ще съберат произведения на възпитаници на 106 образователни институции от 61 населени места от страната.

Националното състезание „За хляба наш...” ще продължи в 17.30 часа в благоевградския театър, където ще бъде и официалното откриване на празника под надслов „Хлябът -  живот, традиции и вдъхновение”. Жителите и гостите на града ще могат да видят уникални макети, картини, обредни и празнични хлябове, старинни пособия за приготвянето на хляб. По традиция ще бъде отслужен и ритуал по благославяне на хляба. От 18.00 часа е началото на празничния концерт- спектакъл на Обединен детски комплекс- „До близката фурна”.

Националният празник „За хляба наш...” ще продължи на 20 април от 9.00 часа в зала „22 септември“  с научна конференция и представяне на проекти „Да пребъде хляба”. От 10.00 часа на сцената на  Драматичен театър „Никола Вапцаров” ще се проведе и сценичното представяне на ритуали, драматизации, танци и песни, свързани с хляба „Хляб, земя, мечти”.

Награждаването на отличените участници в конкурите за рисунки, приложно изкуство, литературно творчество, научна разработка, албум, макет и сценично представяне ще започне от 16.00 часа на 20 април в Драматичен театър „Никола Вапцаров”.

XVIII издание на Националния ученически празник  „За хляба наш....” е подкрепено от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите и Фондация „Еврика”. Той има за цел да разшири научните познания на децата за производството и значението на хляба, да ги запознае с българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти и проучване традициите на други европейски народи, както и да  повиши интереса на учениците към  творческа, изследователска, събирателска и краеведческа дейност, а също и изграждане на интерес към професиите, свързани с производството на хляб.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов