Избрани Новини

"Запески" огряха Благоевград

Бойка Асиова представи книгата си "Запеските - дух и материя"

В залата на Регионална библиотека - Благоевград днес писателката Бойка Асиова представи книгата си "Запеските - дух и материя". Книгата е посветена на една уникална технология на изработване на запеските - везмо, типично само за Разложкия рай. Те са представени като картини и образи, втъкани в облеклото, отразявайки реалния живот на хората, бита и културата им. Книгата на Бойка Асиова е издадена със съдействието на Община Разлог, като историята за запеските в нея е образът на истински пазител на културното наследство на хората от Разлог за поколенията. 

Филм "Запески" бе реализиран от Телевизионен център - Благоевград през 80-те години на миналия век и излъчван многократно по БНТ. Редактор на филма беше Антоанета Гулева, режисьор-оператор Димитър Дермански.

Бойка Асиова е родена в Разлог на 16 декември 1945 г. Инженер-химик по образование, с малко практика в управление на индустриалното производство, повече от 30 години тя е журналист. Работи в няколко национални всекидневника. Печата в литературни и други издания. Автор е на 11 книги. Между тях са сборниците с разкази „Сребърна пара” (ОФ), „Мир вам, сто врабчета” (Сибия), „Мъжко можене” (Жанет 45). Романът й „Яловата вдовица” (Жанет 45) беше номиниран за наградата „Хеликон” и получи Националната награда за литература „Николай Хайтов” за 2007 г. През септември 2012 г. романът излезе на немски език в Германия. „Рецепта за камбана” (Жанет 45) бе отличена с годишната награда на СБП за есеистика за 2011 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)