Избрани Новини

Христо Райчев: Дупница стана волейболен град

Всяка година си поставям шампионска цел

Волейболистите на Марек (Дупница) триумфираха с шампионската титла на България за юноши старша възраст (до 20 г). В спора за титлата в държавните финали, които се проведоха в зала "Спортна" в Дупница, представителите на Марек победиха Славия (София) с 3:1 (25:14, 25:17, 24: 26, 25:21).
Титлата пред родните фенове е втора след сезон 2011/2012 , когато Марек триумфира в старата зала "Спортна". За треньора Христо Райчев пък шампионската титла е общо пета, от 2007 година насам,  откогато той води юношите на Марек.
Двубоят напълни зала "Спортна", като над 500 зрители наблюдаваха двубоя. На трибуните бяха множество специалисти и настоящи и бивши волейболни национали. Мачът бе изгледан от новия треньор на младежите Владимир Николов, който ще води младите ни волейболисти на Европейското първенство 2016 в Пловдив, както и от селекционерът на мъжете Пламен
Константинов.
Всяка година, когато започваме подготовка аз залагам шампионска титла като цел. Понякога не се е получавало, но винаги съм преследвал най-високото отличие. Това заяви веднага след победата на финала над Славия треньорът на юношите старша възраст на Марек Юнион-Ивкони Христо Райчев. Наставникът стана известен с това, че няма загубен финал в треньорската си кариера. „Това ни е 5-тият финал за старша възраст, ние не сме губили никога финал. Но в 3 от 5-те случая полуфиналите бяха много тежки. Сегашният полуфинал не направи изключение и аз бях сигурен, че преодолеем ли отбора на Виктория, ще ни бъде по-лесно на финала“, заяви Райчев.
„Аз не съм правил подготовка с цел да спасим сезон, а да зарадваме хората в Дупница. Защото градът започна да придобива волейболен облик и има хора, които разбират от волейбол и други не чак толкова. За тези,  които разбират това е подарък за тях, а тези, които не разбират нека да идват на другите мачове да почнат да разбират. Радостното е, че още преди да започне финалният турнир срещах хора на улицата, които ме питаха и се интересуваха и ми беше ясно, че залата ще бъде пълна. Хубавото е, че хората имат отношение и към детския волейбол“, каза още треньорът на шампионите.

Три индивидуални награди спечелиха играчи на Марек Юнион-Ивкони. За най-полезен състезател на турнира бе определен Кирил Котев. Преслав Йорданов бе отличен с приза за най-добър централен блокировач, а Николай Манчев бе избран за най-добър разпределител. Двама волейболисти на Славия също заслужиха индивидуални отличия – Илиян Преспов стана най-добър нападател, а съотборникът му Кристиян Петров бе избран за най-добро либеро. Призът за най-добър изпълнител на сервис пък отиде при Радослав Парапунов от тима на ЦСКА. „Тримата от нашия отбор, които са с индивидуални призове, си ги заслужиха. Общо 4-има са в младежки национален отбор, а това е едно признание, което говори, че сме си свършили работата през годината. Това са уроци, които ще бъдат полезни и в живота. Защото спортът освен зрелище, е и поуки и изграждане на характери“, посочи още Христо Райчев.
Според него обаче не са много състезателите от всичките 8 отбора, участвали на финалния турнир, които са готови за професионалния волейбол. „Политиката на нашия клуб е била винаги да вкараме в мъжкия отбор състезатели от школата. За голямо съжаление не са много волейболистите от участващите тимове, които са готови за мъжки волейбол. Това е показателно, че нивото у нас трябва да се доразвива, да се върнат старите школи, да се подобри квалификацията на треньорите, условията, финансирането и т.н.“, завърши Христо Райчев.
 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов