Избрани Новини

Месари, охранители, икономисти и студенти на военно обучение в Плевен

Първият випуск доброволци, обучени за военни, е на път да положи клетва

Първият курс "Начална военна подготовка" за български граждани тече с пълна сила. Мястото – Единен център за начална военна ‪‎подготовка‬ – военно формирование 22160 в Плевен. Досега можеха да кандидатстват само студенти. Вече всички български граждани без ‪‎военна‬ подготовка, желаещи да получат начална военна подготовка, могат да преминат курс, организиран от Министерството на отбраната.

Месари, охранители, икономисти и студенти са сред влезлите в казармата, стана ясно от репортаж на Нова тв и предаването "Здравей, България". Те участват в първото доброволно военно обучение за граждани, организирано от MО. Изискванията са човек да е годен за служба и да е до 55 години.

45-имата доброволци се учат как работи армията. Най-малкият доброволец е на 20, а най-големият - на 31 години. Тръгнали към армията - едни, за да останат в нея, други - да станат по-добри в мъжеството. Обучението е доброволно, стига да си годен. Но да имаш контрол върху автомат означава първо да разбереш армията. Налага се да разбираш командите и да спазваш правилата.

В списъка на Военното министерство се записали 55 души. 10 не дошли, а някои били върнати по медицински причини. Момичетата са 9 на брой.

Анелия Иванова от Добрич вече опитала да влезе в армията като курсант. Не станало - заради здравословен проблем. От седмица и половина, откакто и нейният живот е военен, вижда разликите с цивилния живот.

"Тук ставаш много рано, строяваш се и после по занятията, а в цивилизацията е много по-лесно: спиш си до късно, ядеш си… разходки", споделя 21-годишното момиче. А в армията разходките са между занятията.

Сред новите редници има месари, компютърни специалисти, охранители, спортни мениджъри. Искат да са в армията, за да посрещат мъжки новото време. Ако се наложи.

Воден от патриотични чувства е и шофьорът на кмета на община Искър. Отпадането на изискването доброволците да са студенти сбъдва мечтата му. "Според мен казармата определено е задължителна и трябва да има. Това е нещо, което доста допринася за развитието на един мъж или на едно момче, да се развива като мъж. Учи го на дисциплина, ред и уважение...", заяви Иван Ялов от гр. Искър пред bTV.

В обучението на войниците Министерството на отбраната инвестира почти 26 хиляди лева. На всеки се падат по 471 лв. издръжка - за трите му седмици в армията. После: довчера външните за армията стават част от своите.

Следващите доброволни военни могат да се запишат през октомври. Сегашните редници ще положат клетва на 28 април.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов