Избрани Новини

Разбиха престъпна група за внос на стари коли в Дупница

Участниците са намалявали драстично дължимите на бюджета данъци

На 20 април 2016 г. при специализирана операция на ГДБОП и НАП на територията на Дупница, осъществена под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура, бе неутрализирана престъпна група, създадена с цел избягване на данъчни задължения, информира в."24 часа".
Според събраните до момента доказателства групата е действала поне от август 2012 г., съобщиха от Главна прокуратура. Участниците са намалявали драстично дължимите на бюджета данъци от придобиването на автомобили втора употреба, предимно от Италия, и препродажбата им на български и чужди граждани и юридически лица с посредничеството на автокъща.
Групата е подправяла оригиналните покупни документи на колите от чужбина, като е завишавала многократно отразените в тях цени. Така е имала основание да продава автомобилите по-скъпо в България. В продажните фактури у нас пък е отразявана много по-ниска цена, за да се намали дължимият към бюджета данък.
За да избегне риска от разкриване на данъчната измама, групата е действала по специфична схема. Колите са купувани от фирма, която ги е вкарвала в дадена автокъща срещу "наем на паркоместа". Автомобилите са били вписвани в счетоводните документи на автокъщата като собственост на фирмата и продавани на клиентите от нейно име – т.е. не през автокъщата. Така при данъчна проверка къщата е представяла документи, че колите се водят собственост на друго юридическо лице, регистрирано по ДДС.
Извършени са множество претърсвания и изземвания на документи, компютърни данни и други доказателства. Предстои повдигане на обвинения. Щетите, нанесени на държавния бюджет, са в особено големи размери.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов