Избрани Новини

Министър Павлова: Благоевград е шампион в Националната програма за енергийна ефективност /снимки/

До края на годината 90% от одобрените за саниране сгради в Благоевград ще бъдат готови

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и кметът д-р Атанас Камбитов провериха резултатите от строително-монтажните работи по обновените блокове в рамките Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Благоевград. Двамата инспектираха завършените блокове  в кварталите „Еленово“ „Струмско“ и „Орлова чука“.

„Община Благоевград е нашият шампион в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Тръгна с летящ старт още в началото на програмата и до ден днешен запазва своите позиции. По-важното в случая е, че в рамките на годината 90% от сградния фонд, който отговаря на изискванията по програмата и за който са минали всички процедури по одобрение, ще бъдат готови. Смятам, че с това категорично ще затвърдим, че Благоевград е не само шампион по саниране, но и е най-добрият пример за всички общини. С урока по история вече постигаме една завършеност на блоковете“, каза по време на посещението си в Благоевград министър Лиляна Павлова, визирайки изобразяването на велики българи по фасадите на блоковете в Благоевград.

Тя поясни, че след първия отоплителен сезон се отчита намаление на разходите за ел. енергия от страна на домакинствата средно с около 50%. Министър Павлова заяви, че с по-ниските сметки за ток и осигуряване на работа за малкия и средния бизнес се постигат реалните цели на програмата.

По линия на новата Оперативна програма „Региони в растеж" министър Павлова заяви, че Благоевград е сред първите общини, подали документи. „Капацитетът на Община Благоевград е безспорен. Одобрена е Инвестиционната програма на общината. 44 млн. лева са гарантирани. Това, което и г-н Камбитов ми потвърди е, че сме готови с тръжните процедури по по-голяма част от проектите. Всичко това означава, че в голяма степен тази инвестиционна програма ще бъде изпълнена още в първите години на усвояването. В допълнение мога да кажа, че Благоевград има възможност да се възползва по още няколко линии на финансиране. Става въпрос за професионалните гимназии към МОН, които допълнително ще получат финансиране, по линия на ОП „Региони в растеж“ Спешната помощ ще бъде изцяло ремонтирана, включително ще бъде закупена линейка и необходима апаратура. Ще има възможност да  продължат и мерките за инвестициите в социалната инфраструктура“, каза още Лиляна Павлова.

По време на срещата в Благоевград кметът Камбитов благодари на министър Павлова и правителството за непрекъснатата помощ и съдействие. „ Както отбелязахме, започнахме с летящ старт и уверено се движим към целта. Амбицията ни е до края на септември сградният фонд да бъде саниран на 90% от това, което е допустимо по програмата и градът да придобие  нов, съвременен европейски облик. Трябва да отбележим, че без помощта на правителството, премиера Бойко Борисо и министър Павлова  всичко това нямаше как да се случи. Това е най-голямата програма, ориентирана директно към хората. Ползите са повече от ясни – от една страна постигаме намаляване на разходите за ел. енергия, от друга страна стимулираме малкия и средния бизнес. Всичко това дава своя ефект“, категоричен бе кметът Камбитов.

Преди инспекцията на сградите, санирани по Националната програма за енергийна ефективност, министър Павлова и д-р Камбитов проведоха работна среща в кабинета на кмета. В рамките й бяха обсъдени възможности за продължаване на успешното сътрудничество между общината и държавата.

В момента тече процедура по избор на изпълнител на още 48 блока в Благоевград. Предстои процедура за инженеринг на други 73 блока.

Благодарение на усилията на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и екипа му община Благоевград продължава да е лидер по брой сключени договори по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Именно в Благоевград беше завършен първият блок в страната, саниран по програмата - бл. № 36 в жк „Ален мак“. В изпълнението на програмата са заложени и оригинални цветови решения.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов