Избрани Новини

Жителите на Баня се гордеят с Ленин, Георги Димитров и Плевнелиев

Над 70-те минерални извора привличат български големци и хиляди туристи от цял свят

Ако човек иска да чуе и види един автентичен урок по история ,в който има поука и смисъл от различни епохи, то трябва да посети разложкото село Баня, пише в."Труд".

Тук, когато попиташ какви са важните забележителности, които си струва един турист да види, всеки местен жител на секундата ще ви каже: непременно вижте Ленин, Георги Димитров и вилата на президента Плевнелиев. Казват го без шега и подигравка, а напротив с гордост. И сочат с пръст - карайте към кръговото и там ще видите за какво говорим.

А там, в центъра на селото, се извисява един огромен паметник на Ленин и Георги Димитров. Около него всичко е подредено, направена е градинка, буквите от имената на соцлегендите са подменени - по всичко личи, че монументът се поддържа.

Пролетарските водачи са нещо като емблема на селото, а хората се гордеят, че са успели да опазят реликвата от разрушение. И когато ги попиташ защо толкова ревностно пазят паметника, се смеят и казват философски: това е нашето минало, харесва ли ни или не, не е важно, то е било, случило се е и трябва да се помни.

„Тук да не мислите,че живеят някакви соцтвърди глави, хора сме като всички, имаме представители на всички партии, но за всички ни е важно да съхраним историята, имахме кмет от ГЕРБ - два мандата управлява, сега е кметица от БСП, но през годините никой не си е помислил да бута паметника. Е, в ония времена се намериха някакви демо-кретени и хвърлиха червена боя по паметника, ама оцеля“, разказват местните.

Дядовците, излезли на припек, коментират,че голяма грешка била взривяването на мавзолея в столицата. „Що им пречеше,това е факт, и да го махнат, пак се знае,че го е имало, но е друго да го покажеш, младите да видят, защото като им говориш какво е било, не вярват. А и пари можеше от това да се направи, хортуват жителите на Баня. И казват - нашият паметник е известен в цяла България. И тук идват много чужденци, маят се като го видят и търчат да се снимат. Ей, тук Банско е на 3 км, като разберат чужденците за паметника, идват на групи да го гледат. Е, това ни прави хем известни, хем посещаеми, всички чуват за Баня.

В селото има и два големи чуждестранни хотела - единият украински, другият руски. Може политиката да ги разделя сега, но тук, в Баня няма война, всеки се бори за клиенти и гледат да останат доволни. А руски групи идват на талази, радват се на паметника и често някои от рускоговорящите седят в градинката на водка и раздумка, разказват местните хора.

Това всъщност е единственият паметник у нас, на който партийните водачи са изобразени заедно и в цял ръст. Внушението е, че Ленин говори, а Димитров го слуша. Историята не е съвсем категорична дали двамата са се срещали в реалния живот.

За местните жители триметровата скулптура е ценна не толкова заради изобразените комунистически водачи, а защото историята на изграждането на монумента е прелюбопитна и е свързана с един достоен българин, който е родом от тяхното село и ценят високо и до днес.

В селото живеел Лазар Калчов. Търговец, собственик на най-голямата бакалия в района, смел и свободолюбив българин - такъв е останал в спомените на неговите наследници. Бил е ревностен защитник на бедните и слабите, и пазел в сърцето си каузите на ВМРО. Заради връзката му с революционната организация, бакалинът бил заклан от турците в магазина си, пред погледа на посетителите.

Лазар имал син Костадин, който останал кръгъл сирак едва петгодишен. Детето е отгледано от роднини и през 1912 година, малко преди да навърши пълнолетие, незнайно с чия помощ младежът заминал да учи в Америка. Младият българин получил солидно образование и открил собствена пивоварна.

Костадин Калчов не спрял връзката си с родното село и една година изпраща на приятел в Баня снимка на Ленин и Димитров, и запис от 36 000 долара, като заръчал да се вдигне паметник и читалище.

Местната власт одобрила предложението и през 1964 г. започва изграждането на скулптурите. Паметникът на Ленин и Димитров е изработен от гранит и височината на скулптурите е 3 метра. Монументът е открит тържествено на 18 юни 1967 година по повод 85 години от рождението на Георги Димитров.

През 80-те години на миналия век, след 69 години в САЩ, в родното си село се прибрал дарителят Костадин Калчов, който така и не успял в Америка да създаде свое семейство. У нас грижите за него поели негови братовчеди. Като знак на благодарност към роднините си, той им дарил долари, с които всички си купили леки автомобили "Волга".

Инициаторът за изграждането на социалистическия паметник издъхнал през 1984 година, на 90-годишна възраст.

За местните Калчов е важен човек, никой не го нарича комунист. И се смеят, когато ги попиташ - ами ако се вземе решение със закон да се махнат соцсимволите, каквито идеи имаше наскоро. „Ние паметника си не даваме“, категорични са местните.

И допълват, ние се радваме, че големците харесват селото ни и са го избрали тук да прекарват ваканциите си. И редят вили - при нас имат президентът Росен Плевнелиев, Младен Червеняков от БСП, Петя Колчева - първата българка изкачила Еверест, споделят още жителите на Баня.

Признават, че който стъпи в Баня, за политика не говори. И руснаци, и украинци, и нашенци се дивят на омайната природа. Тук, казват местните, Господ ни е изсипал всичко - заобиколени сме от Пирин, Рила и Родопите. Имаме 70 минерални извора. Водата е богатството ни, рекламират се сами хората. И вярно, почти на всяка улица има чопуре и жените там перат прането си. Чопуре, казват на изградените каменни корита на открито, нещо като малки обществени перални, които по рода си има само в това село.

А там водомер няма, тече си през цялата година на воля топла минерална вода, която е около 60 градуса. Перачките казват, че откакто са се родили в селото, все така перат. А водата наричат блага, защото според легендите лекувала десетки болести. И сигурно е така, след като тук за кратко време са изградени над 11 спахотели и още 7-8 семейни къщи за почивки. А с европари общинското ръководство в Разлог е успяло да реставрира старите турска и римска баня, които сега са едни от най-големите атракции в района наравно с паметника на вождовете и красивата вила на президента Плевнелиев, издържана в старинен, възрожденски стил.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов