Избрани Новини

В Дренково иподяконица Веска отново ще бие камбаните

Параклисът "Възкресение Христово" пак посреща гости за Великден

Дренково е село в Югозападна България и се намира в община Благоевград. Отстои на 16 км западно от Благоевград и на 16 км източно от ГКПП Станке Лисичково,на границата с Република Македония. То е пръснат тип селище,махалите му се разположени сред гънките на северните възвишения на Влахина планина. Населението на селото към 2010 г. е 32 жители.Районът на днешното Дренково е населяван от най-дълбока древност.Свидетелство за това е намиращото се в местността "Гърлешките ниви"(1 км южно от селото) праисторическо селище. На база на намерените там оръдия на труда от камък и кремък, то е датирано към неолита (края на VII-VI хил. пр. Хр.).

Но в днешно време Дренково се слави най-вече с параклиса си "Възкресение Христово". Той е дело на иподяконица Веска Георгиева и нейното семейство. Започнат е през 1966г., осветен през 1997г. Официално параклисът отваря врати на 15 април 2001. И вече 15 години иподяконица Веска посреща Възкресение Христово с камбанен звън и извършва празничните служби, както му е редът.

Иконите са казански, руски и български, някои - рисувани от художник, други - реплики. Някои са дарени, други - закупени от нея. Хора идват непрекъснато, най-вече от града, но през последните години и от цялата страна, защото мястото има лечебна сила. Но, както казва иподяконица Веска, "Трябва да имаш силна вяра, да правиш добро и то ще ти се върне."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов