Избрани Новини

В Лиляч събират пари за ремонт на селския храм

Черквата е на повече от 130 години

В село Лиляч хората събират пари, за да ремонтират черквата си, която е на над 130 години, предаде БНТ. Жителите искат първо да възстановят камбаната, тъй като старата е била открадната.

Местността “Църквището”, където се намира храмът “Свети Георги”, е свято място за жителите на Лиляч. Предците им решили да го построят тук, тъй като някога на това място е имало църква. Годината на изграждането му е издълбана върху камък пред входната врата.

“Възрастните хора така казват, че тогава не е било патриарх, а екзарх, когато е дошъл да я освещава, люлячани са изнесли най-чистото нещо в своя дом – месалите за хляба и са постлали пътя на делегацията, която е била тук”, разказва Райна Петрова, кмет на село Лиляч.

В близкото минало храмът няколко пъти е ограбван. Крадци задигнали и камбаната. В селото сега събират дарения за нова. Нужни са им 3 хиляди лева. През последните години миряни дарили икони и свещници. Църковното настоятелство изготвя и проект, с който ще кандидатства за цялостен ремонт на сградата.

“Много важно беше да намерим нотариалния акт, намерихме го и едно по едно вече се събират – голям е списъкът със събирането на документите, но ще се справим с поставените задачи от архитектската компания”, категорична е Йорданка Милошова, председател на черковното настоятелство.

Местните хора искат да изградят около храма и малък парк. Наблизо се намира и мегалитен комплекс, за който се предполага, че е древно тракийско светилище. В скалите има и малък параклис, който също е наречен на Свети Георги.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)