Избрани Новини

Компютърна система пречиства по 5 000 литра вода на ден /снимки/

Животът

02-05-2016, 15:00

Снимка:

БНТ

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Български пилоти по водомоторен спорт заминават за световно в Италия

Изобретението е на италиански учени

Фотоволтаичен компютър, който пречиства вода, докато произвежда електричество. Разработката е италианска, а възможностите за приложение – повсеместни.

“Това, което виждате, е една голяма машина. Дълга е 40 метра, широка е 15 и тежи 15 тона. Тя действа като компютър. Един голям компютър, който прави всичко, което правят съвременните компютри. Те изчисляват, излъчват, събират и изпращат информация. Те си взаимодействат с хората”, обяснява Марко Атисани.

С уловената слънчева енергия термодинамичният компютър успява да пречисти повече от 5 хиляди литра вода на ден, а в същото време произвежда енергия. Машината съчетава фотоволтаични и термосоларни технологии. Уловената от вакуумни тръби слънчева топлина се използва за дезинфекция на водата. Само за два часа тя може да пречисти солидно замърсена вода, включително ида обезсоли океанската.

Фотоволтаичните панели, които са разположени отгоре, произвеждат енергия, която захранва системите на машината. Енергията се използва и за зареждане на външни устройства като мобилни телефони и преносими компютри.

“Нашата машина пречиства водата от всякакви замърсители – химични, биологични или пък физически и то без да се използват филтри. Тя произвежда и електричество, защото съчетава фотоволтаични технологии. Чрез фотоволтаичните технологии ние произвеждаме електричество извън електропреносната мрежа, а с произведения ток се зарежда самата машина – електрониката, която е вътре”, казва Марко Атисани.

Подобни системи използват за пречистване метода на обратната осмоза. Според Атисани, ако няколко от неговите машини се свържат в мрежа, те ще могат да захранват цял град. По-малък модел на машината вече работи успешно в Гана. Соларният компютър осигурява на цяло село чиста вода и електричество, а поддържа и комуникационната система.

Италианският изобретател е убеден, че неговият слънчев компютър ще подобри живота на бедните.

“Не, тази технология няма да им осигури кладенци с вода. Но знаете ли, през 21 век не можем да подобрим живота на хората, като копаем кладенци. Хората се нуждаят от вода. През 21 век трябва да използваме съвременните технологии. Да, ние трябва да им осигурим чиста вода, електричество и комуникационна система”, подчертава Атисани.

Звучи прекрасно, но в действителност е доста скъпо. Цената на машината е около 400 хиляди евро.

“Това са средства, които обикновено се поемат от инвеститори. Потребителите плащат за водата и за електричеството, която използват, но за изграждането на инфраструктурата плащат инвеститори. Но знаете ли, това е печеливша машина. Инвестициите се връщат след 18 месеца”, твърди изобретателят.

Който не вярва, може да опита. Пазарната премиера за умната пречиствателна станция със слънчево захранване е насрочена за септември тази година, информира БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)