Избрани Новини

Албанци купуват дървесина от Кюстендил

Плащат по около 80 лева за куб.м., натоварена на платформата

Албански търговци купуват дърва по пунктовете и складовете в Кюстендил, след като в Албания наложили 10 години мораториум на горската сеч, за да запазят дървения потенциал на страната. Това съобщиха от Сдружението на предприемачите в горския сектор "Форест-БГ", в което членуват над 50 фирми за дърводобив от Югозапада, пише kmeta.bg.

Албанските дистрибутори се ориентирали към кюстендилските цехове с борова дървесина, защото разстоянието от Кюстендил до Албания е най-късо, около 200 километра. Плащат по около 80 лева за куб.м., натоварена на платформата, докато за българските клиенти и предприятия боровият материал се доставя срещу 65-70 лева за кубик, коментира председателят на сдружението инж. Андрей Миленков. Според него възможно е същата дървесина да се изнася след това от Албания за Италия.

Митничари на ГКПП-Гюешево казаха, че от три години фирма от Скопие кара 12-метрови трупи, обработени в кюстендилски фирми, и това е напълно законен износ. Напълно законен е износът и за Албания - при спазване на правилата като за страна извън ЕС, каза инж. Миленков



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов