Избрани Новини

Пловдивска галерия гостува в Благоевград

Галерия "Възраждане” представя изложбата "20 години галерия "Възраждане”- старинен Пловдив”

Галерия „Възраждане” ще гостува на Градската художествена галерия в Благоевград с изложба „20 години галерия „Възраждане”- старинен Пловдив”. Експозицията, която съчетава юбилейния албум на галерията и други издания, ще бъде открита днес от 18 часа в залите на ул. „Крали Марко” № 8.
Галерия „Възраждане” към Народно читалище „Възраждане” е създадена на 5 септември 1995 г.  по идея на секретаря на читалището Димитър Атанасов, писател и журналист. Ръководи се от тандема Краси Алексиева и Симеон (Сим) Алексиев. Експонираните картини са свързани със съвременното фигуративно изкуство, като се канят както утвърдени имена, така и съвсем млади творци. Една от профилираните теми е „Тялото”. Галерията помества творби основно в стиловете реализъм, хипер, нов, и фотореализъм, символизъм и сюрреализъм, наив, примитив и др. Търсят се автори, които създават нова фигуралика, особено на тялото. Реализират се и множество изложби с графика, рисунка и илюстрация. Галерия „Възраждане" издава каталози и албуми, които ще бъдат ценен извор на познание за бъдещите поколения, интересуващи се от случващото се в изобразителното ни изкуство днес.
През 2010 г. галерия "Възраждане" бе удостоена със златна значка „Златна книга” и специален сертификат за почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата. Наградата се дава от Съвета на европейската научна и културна общност – официално представителство в София.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов