Избрани Новини

Търсят нови шефове на закъсала финансово болница

Най-късно да края на юни трябва да бъдат назначени

Ще има конкурс за избор на ново ръководство на МБАЛ „Рокфелер" в Петрич. Най-късно да края на юни трябва да бъдат назначени нови шефове на лечебницата, разкри кметът на общината Димитър Бръчков. Става въпрос за управител на здравното заведение и за финансов директор. „Целта е начело на болницата да е не само добър лекар, но отличен мениджър. За да може да започне постепенното изплащане на дълговете и оздравяването на дружеството", обясни градоначалникът. Преди три месеца задълженията бяха за над 3 милиона лева, сега вече са по-малко.

Огромните дългове са трупани години наред заради лошо управление на здравното заведение и липса на мерки за намаляване на задълженията и оптимизиране на структурата и разходите. „За нас най-важно е да не позволим фалит на лечебницата, да не допуснем нейни доставчици да наложат запор върху сметките й", каза кметът на община Петрич. Най-сериозни са задълженията на лечебницата към НАП за осигуровки – към 31 декември 2015 г. възлизат на 1 383 534 лева. Затова управителят на МБАЛ поиска и получи съдействието на общината за обезпечаване на погасителен план – 10 месеца по 85 хиляди лева за издължаване към приходната агенция.

Доставчици запорираха сметките на петричката болница в началото на 2014 година. Фирмите имаха да получават близо 2 милиона лева за лекарства и консумативи. „Не бива да допуснем нов запор на сметките на здравното заведение", твърдят от общината, пише standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов