Избрани Новини

С изложба честват 110 години от рождението на скулптора Драган Лозенски

Експонират я в Художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора“ - Кюстендил

Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора“ - Кюстендил организира юбилейна изложба, посветена на 110 години от рождението на големия български скулптор и общественик Драган Лозенски. Предстоящото събитие ще се състои днес от 18.00 ч.

„В днешните изключителни времена да можете да създадете един музей и една картинна галерия – това е проява на българския дух. Само такъв народ, с такъв дух могат да живеят и ще преживеят въпреки превратностите на съдбата.” (Тома поп Върбанов от Министерството на образованието).

В резултат от дейността си като заместник-председател на секция „Китай” към Комитета за култура на НРБ Драган Лозенски е известен и с друго свое дело – той събира колекция от творби на изтъкнати китайски художници и активно съдейства за културния обмен между двете страни. Един от акцентите в изложбата ще бъде именно тази колекция, която той подарява на галерията през 1985 г.

Роден е през 1906 г. в Кюстендил. Завършва Художествена академия в София през 1930 г., специалност „Скулптура” при проф. Марин Василев. През 1945 – 1950 г. е главен инспектор в Министерството на народната просвета. След 1944 г. Драган Лозенски развива широка обществена и просветна дейност. Допринася много за методичното изграждане на изобразителното изкуство като учебен предмет. Автор е на повече от 150 статии и студии, учебници и книги. Основател е на първото Художествено училище.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)