Избрани Новини

Има интерес към народните танци от кюстендилските деца

Ансамбъл "Кюстендилче" учи много деца на български хора

Има интерес към изучаването на народни танци от кюстендилските деца. Това каза пред радио „Фокус” Рангел Маджарски, ръководител на детски танцов ансамбъл „Кюстендилче”.

"Нашите български танци са една проява на духовната ни култура, проява на националното ни богатство, което имаме. Народните ни танци са творчество. Те изразяват живота, отразяват мислите и чувствата на българина”, заяви Маджарски.

Той посочи, че народните танци са дълбоко вкоренени в българския бит. Те са изигравали огромна и важна възпитателна роля, укрепвали са патриотичното чувство, а с това са допринесли за запазването на българската нация.

"Работя от около 40 години с деца. Мога да кажа, че има природно надарени деца, които обаче напускат различните школи и състави. Има хора, които казват, че българският танц е отживелица, че ние трябва да го забравим и че трябва да отидем към чуждите танци, при това говорене тези таланти бавно угасват. Има и други деца, които са по-малко талантливи, но чувството и желанието да заучат българското, да заучат нещо, което техните деди са поддържали и съхранили през вековете – те продължават и с голямо желание разучават различните видове български танци”, каза Рангел Маджарски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов