Избрани Новини

Скандален случай на конфликт на интереси в Дупница

Председателят на Общинския съвет спечелил обществена поръчка за превоз на пътници до София

Скандал за конфликт на интереси назрява в Дупница, съобщава btv. Обществена поръчка за транспортната линия между София и Дупница е спечелена от председателя на Общинския съвет в града. Сигналът подадоха фирми, отстранени от конкурса.

До Комисията за установяване на конфликт на интереси и до Комисията за защита на конкуренцията има подадени жалби за това, че председателят на Общинския съвет на Дупница и собственик на една от големите транспортни фирми в България е спечелил без конкуренция търга или обществената поръчка да вози по една от най-печелившите линии - от София до Дупница.

Фирмата, подала жалбите, е отстранена още при отварянето на офертите. Така фирмата на председателя на Общинския съвет остава единствен кандидат да вози пътниците от София до Дупница. 

"Аз смятам, че това е конфликт на интереси. Това е очевидно- как може да си собственик на тази фирма. Може да участваш в други градове, но специално за община Дупница, където си председател на Общинския съвет – как може такова нещо”, коментира Румяна Николова,  управител на отстранената от участие в поръчката фирма.

Линията Дупница-София-Дупница е най-печелившата в района. На ден от автогарата в Дупница тръгват 12 рейса за София. Билетите са по 6 лева, а субсидията за безплатно пътуващите е 23 хиляди лева.

От общината в Дупница не виждат проблем, но смятат да се  допитат до Комисията за установяване на конфликт на интереси.

"Фирмата е негова, само че не виждам конфликт на интереси в случая и за какво е сигналът”, каза Слава Петровска от Дирекция „Европроекти и обществени поръчки” в Дупница.

"Общинският съвет и кметът са различни институции, кметът е възложител, а общинският съвет утвърждава само транспортната схема”, коментира зам.-кметът на града Крум Милев.

Пред bTV собственикът на спечелилата фирма обясни, че много преди конкурса е потърсил мнението на юристи и според тях конфликт на интереси няма.

"По-скоро от морална гледна точка не мога да кажа същото. Не е най-нормално нормално, председател на общинския съвет да участва в процедура, която пък и да печели в общината, в която е председател. С това съм съгласен, но ситуацията, вярвайте, е малко като "отпред змия, отзад магаре. Ако ние не участвахме, на практика рискувахме да оставим моите съграждани без обслужване по това направление", каза председателят на Общинския съвет в Дупница Ивайло Константинов.

От 15 години фирмата на Константинов е изпълнител на тази линия, която според него е нерентабилна.

Фирмата спечелила обществената поръчка обяви, че няма да подпише договор, докато комисията, която трябва да установи има ли конфликт на интереси, не се произнесе.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов