Избрани Новини

Гответе се за "Тара-ра-бумбия"!

"Българска токата” разказва с танц за България в четвъртия Международен театрален фестивал в Благоевград

Четвъртото издание на Международния театрален фестивал „Тара-ра-бумбия”, организиран от Община Благоевград, обещава десет дни магия от музика, театър и танц. Първата фестивална вечер на платформата за млад театър ще бъде открита от едно уникално съчетание между история и балет, пресъздадено от Софийска опера и балет. На 11 май, от 19.00 часа в Драматичен театър „Никола Вапцаров” в Благоевград, един от най-изявените български хореографи, работещи в областта на съвременния танц – Мила Искренова, ще поднесе пред жители и гости вдъхновяващ танцово-пластичен и визуален разказ за красотата и достойнството на България. „Българска токата” е спектакъл  по музика на Димитър Ненов и Васил Казанджиев. Сценографията, костюмите и мултимедията са дело на Цвета Богданова, а литературен консултант на постановката е Марин Бодаков. „Българска токата”, представена от професионалистите от Софийска опера и балет пред благоевградската аудитория, е най-новият модул – танцов театър, който влиза в програмата на театралния фестивал „Тара-ра-бумбия”. „Българска токата” интерпретира различни аспекти от българския бит, митология, вярвания, обичаи и исторически събития. Сценичното действие тълкува музиката със средствата на съвременния танц в оригинални визуално-пластични образи, чрез които се изгражда пъстра и ярка картина на българската душевност. Спектакълът се състои от две части – първата е по музика на Васил Казанджиев и включва „Картини от България”, „Дивертименто” и „Токата”. Втората е по музика на Димитър Ненов с „Рапсодична фантазия”, „Въжделение”, „Копнеж” и „Токата”.

За „Българската токата” хореографът с над 50 телевизионни и театрални постановки, мюзикъли и авторски спектакли Мила Искренова споделя, че никога не е правила постановка, в която се третират „надличностни” проблеми. „Като заклет индивидуалист и екзистенциалист съм подминавала проблемите на общността със смирение. Но ето, че случаят и съдбата ме изправиха пред възможността да се концентрирам в сферата на общността и открих, че не е възможно да говориш за "общността", ако не говориш за себе си. Няма общност, ако няма индивид, ако няма индивидуалност, достигнала до нивото на общността, до нивото, от което вижда себе си през общност”, споделя още Мила Искренова. Тя обяснява и значението на думата "токата": „В буквален превод от италиански означава „докосната”. Смисълът, който влагам, освен че в спектакъла има две абсолютни виртуозни токати, е също, че българската земя е докосната. Тя е свещена и благословена.”

След зашеметяващия спектакъл „Българска токата”, от 21.00 часа ще бъде и официалното откриване на най-очакваното от театралните ценители събитие – „Тара-ра-бумбия”. По същото време ще бъде поставено началото и на изключително богатата и емоционална изложба на Илиян Урумов „Моите ангели на празната сцена”. Община Благоевград отново е подготвила изненади за всички жители и гости на града, избрали да открият заедно на 11 май поредица от най-добрите заглавия от театралната сцена. И това не е всичко! Предстои Благоевград да посрещне познати и обичани имена като Мариус Куркински, Диана Добрева, Васил Дуев, Касиел Ноа Ашер, Захари Бахаров, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Александра Василева, Иво Димчев и много, много имена, които са олицетворение на добрата и завършена театрална продукция.  

Билетите са вече в продажба, интересът е голям, затова ако искате да бъдете на първите редове, можете да закупите билет на цени от 5 до 10 лв. на касите на Драматичен театър „Никола Вапцаров”. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов