Избрани Новини

Руснаци се дивят на икони на Ванга

Хора идват от цял свят, за да видят близо 3000 предмета, свързани с живота на пророчицата

Делегация от побратимения на Петрич руски град Истра уважи празника в къщата-музей „Ванга". 8 години от превръщането на дома на българската пророчица в музей се навършиха в четвъртък. Обектът отвори врати за посетители точно на 5 май 2008 година. Специално за тържеството се откри и колекция от 9 избрани възрожденски икони, които са били собственост на ясновидката. Всички те са й подарени от признателни хора, на които е помогнала.

Руснаците разгледаха с интерес експозицията в двора на музея и не скриха удивлението си от ценните икони. Една от тях е на централно място в колекцията и е дар от руснаци на Ванга. Иконите ще могат да бъдат разгледани от посетителите в следващите две седмици.

"Те са много повече, но няма как да ги подредим всички, не стига пространството. Празникът мина под мотото „Дойдох, видях и усетих". Защото с прекрачването на прага на тази къща се усеща магията на леля Ванга. Много са тези, които твърдят, че тя продължава да им помага и да ги закриля дори от оня свят. За гостите входът този ден е безплатен, има музикална програма, рецитал, прочетохме откровения на посетители от книгата за впечатления в музея", разказа уредничката Зоя Димитрова.

Деца от почти всички училища се включиха в изпълненията, своя талант демонстрира и фолклорната формация „Хераклея". Безплатен ще е входът и навръх Гергьовден, когато е празникът на град Петрич.

Всеки е добре дошъл. Хора идват от цял свят, за да видят близо 3000 предмета, свързани с живота на пророчицата, нейни лични вещи и много подаръци, които е получила.

"Най-важното е, че ще усетят духа на тази велика жена, която винаги била готова да помогне на нуждаещите се", категорична е уредничката на къщата-музей „Ванга", съобщава още standartnews.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)