Избрани Новини

ВМРО иска забрана за бурки и в Благоевград

Настоява за създаване на нов раздел с наименование "Опазване на обществения ред при дейността на религиозни общности”

Днес в Благоевград общинският съветник от ВМРО-БНД Георги Васев вкарва за обсъждане в Общинския съвет създаването на нов раздел с наименование „Опазване на обществения ред при дейността на религиозни общности” от чл. 29 до чл. 39 към Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред. С включването на раздел “Опазване на обществения ред при дейността на религиозни общности” ще се регулират отношенията в тази сфера и ще се осъществява по-сериозен контрол и съответно ще се гарантира спокойствието на благоевградчани. С въвеждането на регистър на вероизповеданията и на някои ограничения относно агитацията ще се осигури възможност всеки гражданин на Благоевград да изповядва своите религиозни възгледи, без да пречи на останалите членове на обществото. Целта на изменението и допълнението на наредбата е да се въведе ред и контрол при дейността на религиозните общности, сподели Георги Васев.

Според Георги Васев и ВМРО, за прилагането на измененията няма да е необходимо разходването на бюджетни средства. С приемането на допълнението ще се ограничи агресивното навлизане на различни религиозни течения, които не са регистрирани по надлежния ред и ще се осъществи по-сериозен контрол в дейността на регистрираните религиозни общности и вероизповедания.

В предложените от Васев нови промени прави впечатление член 36, алинея 5, която гласи: „Забранява се носенето на облекло и аксесоари, покриващи лицето, както и всички други видове религиозно облекло и символи, които са в разрез с морала и традициите на религиозните общности в Република България“. С това става ясно, че и в Благоевград ще бъде забранено да се носят бурки и други подобни покривала за жените. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов