Избрани Новини

Банско подписа договор по проект "Независим живот“

Ще се предостави личен асистент на 60 самотни възрастни хора над 65 г., лица и деца с увреждания

Кметът на Банско Георги Икономов подписа днес договор с Министерството на труда и социалната политика по проект „Независим живот в община Банско“. Общият размер на финансирането възлиза на 499 976,76 лв. 

Проектът предвижда предоставяне на услугите „социален асистент“, „личен асистент“ и „домашен помощник“ на 60 самотно живеещи възрастни хора над 65 г., лица и деца с увреждания и е за срок от 20 месеца. Ще бъде подкрепена и дейността на Центъра за социална рехабилитация и интеграция, където те ще получават интегрирани социални услуги, подобряващи качеството им на живот..

Подборът и оценката на потребителите ще бъдат извършени от работна група от специалисти от Центъра за социална рехабилитация и интеграция по предварително зададени критерии, като част от тях са общото физическо и психическо състояние на потенциалните потребители, битовите им условия за живот, способностите им за справяне с ежедневните дейности и др.

На наетите социални асистенти, лични асистенти и домашни помощници ще бъде проведено обучение.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 -2020 към Министерството на труда и социалната политика и цели подобряването на качеството на живот на хора от уязвими групи на територията на община Банско, насърчаване на социалното включване на самотноживеещи хора и предоставяне на възможност за професионално развитие на семейства, в които има деца с трайно увреждане.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов